Food: Dit is waarom je moet ontbijten

recept havermout met gemengde granen
Er wordt niet voor niets altijd gehamerd op het eten van een ontbijt. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je kunt het eten van een ontbijt vergelijken met het starten van een motor. Terwijl jij de tijd neemt om te genieten van een ontbijt word niet alleen jijzelf, maar ook jouw lichaam wakker. Vandaag geef ik vijf redenen waarom jij het ontbijt nooit zou mogen overslaan.

1. Het geeft jouw energielevel een boost
‘S morgens moe en lusteloos wakker worden. Daar hebben we allemaal wel eens last van toch? Voor een paar minuten langer in ons bed liggen, doen we op zulke momenten alles. Zelfs het overslaan van een ontbijt wordt vaak overwogen. Please don’t! Het ontbijt is juist key om van dat vervelende lusteloze gevoel af te komen. Voedsel is niet voor niets de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Na het eten van een ontbijt, ben jij helemaal klaar voor een nieuwe dag.

2. Het verhoogt je concentratievermogen
Een volle maag betekent niet alleen meer energie, het betekent ook dat je in staat bent om je goed te concentreren. Ontbijt je niet? Dan gaan jouw hersenen zich focussen op het opslaan van de energie die we nog over hebben, met als gevolg een daling in je concentratie vermogen. Gewoon ontbijten dus!

3. Het boost je metabolisme 
Door te ontbijten maak je jouw lichaam wakker. Er komt voedsel en dus energie binnen, wat ervoor zorgt dat alle lichaamsprocessen in gang worden gezet. Het ontbijt draagt daarmee bij aan een goede stoelgang en opname van voedingsstoffen gedurende de dag.

4. Je blijft op gewicht 
Wanneer je het ontbijt overslaat, is de kans groot dat je dit op een later tijdstip gaat inhalen. Bijvoorbeeld door tijdens de lunch een grotere portie te nemen. Door op deze manier om te gaan met energiebehoeften, ga je jouw lichaam aanmoedigen om calorieën op te slaan, in plaats van ze te verbranden. Wil je op gewicht blijven? Dan is het belangrijk om jouw maaltijden evenwicht te verspreiden over de dag. De eerste stap begint zodra je wakker wordt.

5. Het helpt je jouw eetlust onder controle te houden
Wanneer je het ontbijt overslaat, zakt de bloedsuikerspiegel onder de normale waarden. Dit zorgt ervoor dat je honger krijgt en je energieniveau daalt. Precies op deze momenten grijp je sneller naar (enkelvoudige) suikers zoals een ontbijtkoek. Om dit te voorkomen moet je simpelweg ontbijten. Het ontbijt zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel en het insuline niveau op de juiste waarde blijven. Dit heeft als gevolg dat je je eetlust beter onder controle hebt en vervelende snack attacks verdwijnen.

Inspiratie nodig? Bekijk dan alle lekkere en gezonde ontbijtrecepten onder het kopje food. Enjoy!

 • Danielle

  Genoeg goede redenen. Ik moet echt leren om eerder op te staan.

 • Manouk Sjouw

  Heel fijn dat je dit deelt! Ik krijg mijn vriend er maar niet van overtuigt dat het belangrijk is om te ontbijten. Dit ga ik zeker met hem delen 😉

  • Goed om te horen! Succes 😉

 • Sandra Neeken

  Goed om te weten!

 • Kimberly Laansbeek

  Top tips!

 • Manon

  Dit heb ik echt nodig.. een schop onder de kont. Ik ontbijt bijna nooit.

  • Zoals je leest heeft ontbijten zeker zijn voordelen. Gewoon doen! Geloof me, ik sloeg mijn ontbijt een aantal jaar geleden ook over en er is een wereld voor me open gegaan. Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd van de dag geworden. Dat zegt genoeg toch!

 • STAY UP TO DATE