Food special: 5- daagse detox challenge

detox 5 daagse sap en soep kuur - be fit and fashionable - yoursuperfoods
Een nieuw jaar, een nieuwe start. Een nieuwe start maak ik het liefst schoon. Niet alleen met een schone lei maar ook met een schoon lichaam. Daarom start ik 2015 met een 5- daagse detox -ook wel detoxificatie of ontgifting genoemd-. Ik ga 5 dagen sap- en soepvasten. Waarom en hoe ik dit ga doen?

Waarom detoxen?
Tsja. We wassen ons lichaam ook aan de buitenkant, dus waarom zouden we de binnenkant niet schoonmaken? Nu zul je misschien denken ‘je lichaam reinigt zichzelf toch van nature’. Klopt! Iedereen detoxed als het ware ’s nachts, tijdens het slapen. Je slaapt immers zo’n 7 à 8 uur, dat zou genoeg tijd moeten zijn om alles te verwerken, op te slaan en af te voeren.

Toch is het niet verkeerd je lichaam af en toe een handje te helpen. We worden namelijk dagelijks blootgesteld aan allerlei vormen van vervuiling. Denk eens aan stress, weinig slaap, alcohol, lucht- cosmetica- en voedselvervuiling. Vervuiling hoopt zich op in je lichaam en vormt na verloop van tijd een slijmachtige laag in je darmen. Hierdoor kan je darmwand belangrijke voedingsstoffen niet meer opnemen en krijgen je organen niet meer de juiste bouwstoffen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam verzwakt en je immuunsysteem afneemt. Door een periode intensief te detoxen -bijvoorbeeld door een sapvasten- belast je de spijsvertering minder en kan het lichaam meer gifstoffen afvoeren. Met behulp van een detox kuur geef de spijsvertering rust en geef het lichaam de mogelijkheid zichzelf grondig te reinigen en versterken.

Hoe ziet mijn 5- daagse detox eruit?
Ik kies bewust voor 5 intensieve dagen in plaats van een langdurige kuur van bijvoorbeeld 14 dagen. Ik zie het als een korte reset waarin mijn lichaam zichzelf kan reinigen en versterken. Met behulp van de producten van YourSuperfoods.nl heb ik mijn 5- daagse detox ingevuld. Mijn detox-agenda van 5 januari t/m 9 januari ziet er als volgt uit:

Maandag 
– Gember limoen drank + Super green shot
Super green smoothie
Berry booster smoothie
Super green smoothie
Courgette soep
– Kruidenthee

Dinsdag
– Gember limoen drank + Super green shot
– Green banana smoothie
– Mint cumcumber smoothie
– Green banana smoothie
– Courgette soep
– Kruidenthee

Woensdag 
– Gember limoen drank + Super green shot
– Super green smoothie
– Hot pink smoothie
– Super green smoothie
– Detox spinazie soep
– Kruidenthee

Donderdag
– Gember limoen drankje + Super green shot
– Green banana smoothie
– Crazy kale smoothie
– Green banana smoothie
– Detox spinazie soep
– Kruidenthee

Vrijdag
– Gember limoen drankje + Super green shot
– Berry booster smoothie
– Green peer smoothie
– Berry booster smoothie
– Pompoensoep
– Kruidenthee

Wil jij ook mee doen met de 5- daagse detox? 
Wil jij net als ik je lichaam een korte reset geven, waarin het zichzelf kan reinigen en versterken? Hieronder vind je het boodschappen lijstje voor de 5- daagse sap en soepkuur die ik aankomende week ga doen. De recepten voor de smoothies volgen in de loop week op de blog. Liever nog even afwachten? Zondag 11 januari vertel ik jullie over mijn ervaringen.

Boodschappenlijstje
– 3 liter water
– 1,5 liter kokoswater
– 2,5 citroen
– 1,6 limoen
– 5cm gember
– 50 gram koriander
– 50 gram peterselie
– 50 gram basilicum
– 8,5 banaan
– 3 appels
– 4 avocado’s
– 450 gram spinaztie
– 6,5 komkommer
– 4 puntjes kaneel
– 550 gram (bevroren) bosvruchten
– 3 mango’s
– 2 peren
– 5 courgettes
– 7 knoflooktenen
– 2 uien
– 20 bladeren romaanse sla
– 2 sinaasappels
– 1 pompoen
– 1 portie wortelen
– 1 bos selderie
– 10 bladeren boerenkool
– 1 rode biet
– 1 handvol muntblaadjes
– 10 eetlepels olijfolie
– 5 puntjes zwarte peper
– 5 puntjes zeezout
– kruidenthee

Optioneel
– IJsklontjes
Super green mix
Green protein mix
Forever beautiful mix 

Hoe denk jij over detoxen en heb jij zelf al eens een detox kuur gedaan? Zo ja, hoe vond je het? 

  • Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Heb het zelf nog nooit gedaan. Lijkt me erg moeilijk om echt niets anders te eten.. Volgens mij zou ik constant honger hebben!

  • Wow wat knap dat je dit gaat doen. Heel benieuwd naar deze ervaring.

  • Sammy

    Ik wil dit al een tijdje gaan doen maar durf ik simpelweg niet. Ik weet niet hoe mijn lichaam erop gaat reageren. Ik wacht dus nog even in spanning af hoe het jou bevallen is. Succes! Knap hoor 🙂

  • YasmineHK

    Oh hey, respect hoor! Ik ben benieuwd naar je ervaring. Als het goede resultaten heeft ga ik het ook goed 😉 Jij bent mijn proefkonijn hihi. X Yas

  • STAY UP TO DATE