Work-out: Een beginnersfoutje, heel normaal

beginnersfouten tips gezonde levensstijl
Herkenbaar? Begin dit jaar was je ervan overtuigd, dat het dit jaar wèl zou gaan lukken. Dit jaar zou jij je droomlichaam gaan krijgen en als ik mijn Insta-feed mag geloven, gaat het goed met jouw voornemens: Je bent meerdere keren per week in de gym te vinden, eet gezond en neemt genoeg rust.

Top als dit bij jou het geval is, maar ik weet dat dit niet bij iedereen zo soepeltjes verloopt. Waar dit aan ligt? Gebrek aan motivatie, gebrek aan karakter, gebrek aan steun of aan doorzettingsvermogen? Dat zou kunnen maar ik denk van niet. Waarschijnlijk maak jij gewoon een aantal beginnersfoutjes. Niet meer als normaal! Om jou te helpen heb ik een aantal persoonlijke tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij alles weer op de ‘fit-rit’ krijgt ;).

Beginnersfout 1. Je wil te veel in een korte tijd
Iedere dag die-hard trainen, een strikt voedingsschema en dat na al die maanden niet-zo-heel hard trainen en snaaien? Tsja, dat is nogal een drastische verandering. Geloof me in één keer je levensstijl omgooien, dat gaat niet lukken. Het is mij ook niet van de een op andere dag gelukt. Het heeft tijd nodig. Mijn tip is dan ook: Geef jezelf de tijd en begin met kleine aanpassingen in je eet- en sportschema. Gaat dat goed? Begin dan met het maken van volgende stappen, enzovoorts.

Beginnersfout 2: Je ziet geen resultaat en geeft op
Eigenlijk komt deze ‘fout’ erg overeen met de eerstgenoemde. Je verwacht namelijk te veel van jezelf en de progressie gaat maar niet snel genoeg. Begrijpelijk. Ik bedoel, we willen allemaal abs zien in de spiegel na een zware buikspiersessie. Helaas, ook dit heeft tijd nodig. Toch is opgeven nergens voor nodig, want ook jij gaat die abs kweken. Wat zorgt ervoor dat jij in de tussentijd gemotiveerd blijft? Stel korte termijn doelen op voor jezelf. Zo merk je op korte termijn resultaat op, wat weer zorgt voor extra motivatie. Hey, dat klinkt easy toch?

Beginnersfout 3: Stiekem wil je niet
Soms is de waarheid niet wat je wil horen, maar het feit staat: Als je iets ècht wil, kun je het ook bereiken, ook al is dat met vallen en opstaan. Ben dus eerlijk tegen jezelf. Wil je dit wel echt? Ja? Ga er dan voor. Val en sta ook weer op, geef niet op!

Beginnersfout 4: Je vindt de snoepautomaat tè verleidelijk
Wat zal ik zeggen. Het is gewoon zo makkelijk om toch even die Bueno uit de snoepautomaat te nemen, omdat je trek had en ’s morgens geen tijd had om iets in je tas te stoppen. Één keer per week, prima, maar dagelijks? Neh. Bepaal daarom gewoon lekker zelf wat je eet en bereid jezelf voor. Neem een gezonde snack mee als je op pad gaat. Voorbereiding is het halve werk.

Beginnersfout 5: Je hebt geen zin om te koken en gaat afhalen 
Een kant-en-klaar maaltijd de magnetron in, langs de grote gele M rijden of nog makkelijker, even naar thuisbezorgd.nl surfen en bestellen die handel. Het kost natuurlijk allemaal weinig moeite, maar echt gezond zijn die afhaal- en kant-en-klaar maaltijden niet. Gelukkig kan het ook makkelijk én gezond. Hoe dan? Heel simpel: ga meal-preppen. Je hebt er vast al eens van gehoord of misschien ook niet. Meal-preppen betekent maaltijden-voorbereiden, oftewel je bereid je maaltijden voor een aantal dagen voor. Nu hoef je maar één keer de keuken in voor een paar dagen. Hoppa, in bakjes en in de vriezer ermee. Easy as that!

Beginnersfout 6: Je bent gevoelig voor sociale druk 
Dit vond en vind ikzelf eigenlijk nog steeds lastig. Bij een verjaardag hoort nu eenmaal een stukje vlaai en als je bij iemand anders gaat eten, wil je ook niet ‘vervelend doen’ over dat broodje frikandel. Voel jij de sociale druk al? Je wil niet onvriendelijke zijn, en tegelijkertijd ook vasthouden aan jouw doelen. Wat te doen? Beslis van tevoren wat je gaat eten als je buitenshuis gaat eten. Is het een impulsieve gelegenheid? Sta jezelf dan een realistische hoeveelheid toe of sla het aanbod beleefd af.

Beginnersfout 7: Je hebt friet gehad dus je dag is ‘verpest’
Ben jij het type dat na een frietje, ook maar een zak chips opentrekt, want de dag is toch al ‘verpest’? Dan zeg ik stoppen daarmee! Geniet met mate en praat jezelf geen schuldgevoel aan. Jouw dag is niet verpest na het eten van een frietje.

Wat zijn jouw valkuilen? Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft?

Beeld: Pinterest

 • Daniëlle

  Oh wat een fijne tips! Vooral hoe omgaan met sociale druk. Ik vind het heel moeilijk om nee te zeggen. Wat voor reacties krijg jij op nee ik hoef niet dankje? xx

 • Vooral fout nummer 7 hakt er goed in hier. Zonde. Alle andere fouten zijn trouwens ook herkenbaar.

 • Eline

  Ik ben een typische nummer 7. Zo frustrerend. Thanks voor de tips.

 • Hilde

  Fijne tips!!

 • Lenneke Grooijen

  Dit is zo herkenbaar voor mij. Ik ben een quiter, helaas maar misschien gaat het met deze tips lukken. -X- Lenneke

 • Wat een fijne tips, ik vond sporten op de basisschool altijd verschrikkelijk, nu doe ik niets liever, als je iets gevonden hebt wat je echt leuk vind dan maakt dat het zoveel makkelijker 🙂

 • STAY UP TO DATE