Work-out tips: Fit for summer? Fit in winter too!

OOTD Start running, lets for a run, Nike hardloop look - Anouk Donkers, Be fit and fashionable
Zeg maar gedag tegen je bikini en hallo tegen een dikke trui. Het is herfst. De dagen worden korter, de temperaturen zakken en het regent steeds vaker. Voel je jouw motivatie om de deur uit te gaan al wegzakken? Het klinkt ook zo aantrekkelijk om lekker op de bank een serie te kijken met een zak M&M’s op schoot. De sportschool lijkt zóo ver weg….. maar! met deze tips houd jij net als ik deze winter gewoon je motivatie vast!

Starting over sucks so keep on going!
Eerlijk is eerlijk. Je hebt flink getraind om jouw ideale bikini body te krijgen. Stiekem ben je, ondanks een paar aangegroeide vakantie kilo’s, nog steeds -super, super- trots op je prestatie. Terugvallen op je oude patroon is iets wat je niet wil. Helaas is het in het najaar soms een stuk lastiger om motivatie te vinden. Je traint wel maar snackt er op los, jouw training wordt saai, je hebt last van de ‘o zo bekende’ winter dip of je hebt er gewoon simpelweg geen zin meer in. Wat jouw reden ook is, met deze tips blijf jij ook in de winter gemotiveerd.

Pssst… een gezonde levensstijl ontwikkel je niet van de een op de andere dag. Onthoud: Fit summer bodies are made in winter. Je bent nooit te laat om te beginnen 😉

Motivatie tips
Tip 1. Verander je mindset. Stel in op: positief
Is het weer zo’n ‘Ik heb geen zin dag’ stimuleer jezelf en stel jezelf positief op. Denk aan de beloningen: de energie die je krijgt van sporten, de stress die je kwijtraakt of het onvervangbare gevoel van voldoening bij thuiskomst. Vermijdt spijt, wanneer je een keer een work-out sessie overslaat. Probeer die spijt om te zetten in positiviteit en zie die ene gemiste kans als een drijfveer om de volgende keer extra hard te knallen.

Tip 2. Stel korte termijn doelen op (en deel ze met anderen!)
Het stellen van een doel op korte termijn kan écht verschil maken in je motivatie. Daag jezelf uit en leg een challenge vast. Denk wel realistisch. Kracht, conditie en killer body komen nu eenmaal niet aanwaaien. ‘No pain, no gain

Heb jij een doel vastgesteld? Toppie! Deel het met anderen of beter gezegd met iedereen. Iedereen? Ja want hoe meer je jouw doel met anderen deelt, des te meer prikkels je krijgt om jezelf te pushen. Anderen stimuleren je door te zetten en wie weet motiveer jij andere wel weer.

Tip 3. Train met samen
Kijk kritisch naar jezelf. Heb jij voldoende motivatie om in je uppie naar de sportschool te gaan of die ene challenge te voltooien? Niet? Daag dan een vriend of vriendin uit samen te gaan. Een work-out buddy motiveert jou zowel bewust als onbewust. Geef toe.. Vaak loop je net een stukje sneller met iemand naast je. Een beetje competitie zorgt ervoor dat je jezelf iets meer pusht. Ideaal toch zo’n buddy. En ook nog eens gezellig!

Pas wel op: Maak het niet té gezellig. Als je tijdens een training uitgebreid kunt kletsen dan werk je niet hard genoeg. Je kunt beter even alle energie in de training stoppen en daarna gezellig samen uitpuffen op de bank met een kopje thee.

Tip. 4 Variëren is key
Word jouw training saai? Houd het spannend voor jezelf en varieer eens van hardlooproute, trainingsapparaat of groepsles. Het grappige is dat een nieuwe training vaak zorgt voor het terug vinden van de kick. Je weet wel, dat ene gevoel waar je het eerst altijd voor deed.

Tip 5. Gun jezelf cheats
Het klinkt misschien wat tegenstrijdig maar regels zijn er om te doorbreken. Als je het mij vraagt is contant ‘nee’ tegen jezelf zeggen en jezelf dingen ontzeggen niet de juiste manier. Zo zul je worst case scenario: de hele snoepafdeling van de dichtstbijzijnde supermarkt leeg eten. ‘Lol’. Gun jezelf gewoon wat cheats. Dat doe ik ook hoor! Ik werk dan wel hard aan een fit, gezond en strak lichaam maar zonder mijn guilty pleasures houd ik het geen twee weken vol. Ik eet iedere week een ijsje -minimaal 3 bollen-, een maxi zak M&M’s peanuts en ga geregeld buiten de deur een hapje -all you can eat- eten. Door jezelf cheats te gunnen blijf je gemotiveerd en zul je je challenges behalen, believe me!

Tip 6. Beloon jezelf
Naast die guilty pleasures is het ook belangrijk om jezelf af en toe een schouderklopje te geven. Je mag best trots zijn op jezelf. Een challenge behaald? Vier het met online shoppen of iets anders waar je happy van wordt. Dit geeft je een extra goed gevoel en legt weer motivatie voor de volgende challenge.

Tip 7. De skinny variant
Je gaat inkopen doen in de supermarkt en de aantrekkingskracht tussen jou en die ene ‘o zo lekkere’ koekjes is bijna niet te weerstaan. Ze roepen nog net niet ‘koop mij’ naar je. Herkenbaar? Ga dan zelf aan de slag en maak de skinny variant van jouw favoriete koekjes. Bekijk hier één van mijn favoriete skinny cookie recepten.

Hopelijk geven deze tips jouw motivatie weer een oppepper. En heb jij zelf nog tips? Deel ze gerust, ik ben gek op tips & motivatie!

Liefs,

Anouk

  • Lindsey

    Super handige tips.. Ik ga ze uitprinten en naast m’n spiegel hangen, als dat niet werkt dan weet ik het ook niet meer 😉 Thanks Anouk!

  • Zo herkenbaar! Ik vind het echt lastig om na een lange dag school nog naar de sportschool t gaan als het al donker is en vooral als het koud is buiten. Deze tips had ik nodig 🙂

  • Dankjewel voor tips! Hier kan ik wel wat mee.

  • Ahh yes! Super fijne tips Anouk!

  • Fijne tips 🙂

  • Ja, dit zijn goede tips. Ik heb er ook nog een welke ik veel toepaste toen ik voor een marathon aan het trainen was. Als ik thuis kwam en moe was, stelde ik mezelf in ieder geval voor om me om te kleden in mijn sportkleding. Gewoon niet nadenken en doen! En toen ik het eenmaal aan had was het ook appeltje eitje om naar buiten te gaan om te gaan hardlopen. Ik had de kleding tenslotte toch al aan. Maar voor het niet denken en gewoon doen wil nog wel eens helpen. Want als je gaat nadenken, dan ga je allerlei excuses verzinnen waarom je niet wil.

  • STAY UP TO DATE