Personal: Dit is hoe ik gezond eten volhoud

Dit is hoe ik gezond eten volhoud tips vinden van balans stop met eindeloos dieeten
Ik weet het. Het klinkt zo gemakkelijk, ‘gezond eten’, maar het kan best lastig zijn om ongezonde producten te laten staan. Vaak wordt mij de vraag gesteld: ‘Hoe hou je dat toch vol, dat altijd maar gezond eten?’. Nou, het mag misschien zo doen lijken, maar ook ik eet niet altijd gezond! Natuurlijk is de basis gezond (80%), maar daar buiten (20%) eet ik gewoon waar ik op dat moment zin in heb. Ik ga niet ontkennen dat het ook voor mij even heeft geduurd, voordat ik de juiste balans gevonden had en daarom begrijp ik ieders struggles als geen ander.

Een leven lang het gevoel hebben dat je op dieet bent. Nee! Dat willen we niet, en dat houden we ook niet vol. Daarom is het belangrijk om een goede balans te vinden en daar wil ik je graag een handje mee helpen met onderstaande tips.

1. Denk klein!
Het is menselijk hoor, om meteen grote stappen te willen nemen, maar doe het vooral rustig aan! Gooi niet halsoverkop je levenspatroon om. Dit is niet vol te houden, met als gevolg dat je stiekem zult gaan smokkelen. Stel jezelf daarom een kleine realistische doelstelling en denk pas aan een volgende stap wanneer je de eerste behaald hebt.

2. Eet met aandacht
Bewust eten zorgt ervoor dat je weet wat je eet, waardoor je daarna sneller een verzadigd gevoel zal krijgen. Wanneer je eet voor de televisie of terwijl je je telefoon of tablet bedient, ben je niet bewust bezig met je eten. Je eet met gebrek aan aandacht. Wat ervoor zorgt dat je snel meer eet dan je nodig hebt, maar ook dat je vervolgens sneller trek krijgt, omdat je psychologisch gezien niet ervaart dat je voeding tot je neemt. Eet daarom met aandacht!

3. Maak er een gewoonte van
Wil je gezonder gaan leven? Focus je dan niet op het tellen van calorieën en macro’s. Natuurlijk is het belangrijk om te weten wat je eet, maar dit leer je vanzelf, gedurende je weg naar een gezonder leven. Probeer op een andere manier te kijken naar je eten. Kijk naar kleuren, versheid en variatie, en vooral: lees verpakkingen. Na een tijdje hoef je die verpakking niet meer te lezen. Je weet dan gewoon wat goed is en selecteert op basis van kleuren, geuren en variatie. Gezonde voeding wordt onderdeel van jouw dagelijkse leefpatroon -voelt daardoor als een gewoonte- en is ineens helemaal niet meer zo moeilijk!

4. Gun jezelf een uitstapje en vind balans
Belangrijk is dat je jezelf niets gaat ontzeggen. Dat maakt het namelijk zoveel lastiger om te blijven kiezen voor gezond. Gun jezelf gewoon die grote bak popcorn in de bioscoop, die oh-zo-lekkere pizza bij de Italiaan of whatever you like. Natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd op één dag, maar gewoon zo nu en dan, omdat je er zo van kunt genieten. Onthoud: Denk niet in termen van falen: ‘Ik heb gefaald, deze dag is nu toch al verpest, dus ik kan best nóg… een zak chips opentrekken’. Nee, denk in termen van genieten, en geniet met mate.

5. Geniet
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Geniet! Geniet van wat je wel eet. Eet niet te snel, maar probeer iedere hap goed te proeven. Zo haal je veel meer voldoening uit je eten en zul je ook meer genieten van gezonde voeding.

6. Luister naar je lichaam 
Het is belangrijk om te kunnen herkennen wanneer je honger hebt, zodat je hier ook bewust naar kunt luisteren. Neem de wafelkraam als voorbeeld. Je hebt net geluncht, loop langs een wafelkraam en krijgt spontaan trek. Je luister nu niet naar je lichaam, maar naar de geuren in je omgeving. Je hebt immers net geluncht. Probeer deze verschillende signalen van elkaar te onderscheiden, en je zult zien dat je minder snel grijpt naar ongewenste snacks.

7. Kies voor gezonde varianten
Een van de beste dingen van experimenteren met gezonde producten zijn -natuurlijk- de gezondere varianten van traditionele gerechten. Neem bijvoorbeeld de zoete aardappel frietjes, het bananenijs of de courgetti, waarmee gezond eten ineens een stuk leuker wordt. Dus ga lekker experimenteren in de keuken en ontdek de lekkerste gezonde gerechten.

 • Lindsey Verweij

  Helemaal waar! Goed geschreven.

 • Janine Veltman

  Fijne tips Anouk.. Doe alles al lange tijd en werkt prima. Opschrijven wat ik eet doe ik nog wel. Ik merk dat ik dat nog nodig heb.

 • Marijke

  Zo moet een healthy lifestyle zeker haalbaar zijn. Goed stukje.

 • Inge

  Fijne behulpzame tips.

 • Kim Schaap

  Handige tips voor iedereen die wil startne met een andere leefstijl qua eten.. en ook wel voor mij, ondanks dat ik al even bezig ben. Ik vind het moeilijk om te accepteren dat ik dingen wel mag en ben nog een beetje een faal denker zoals jij dat zo goed een naam geeft…

 • STAY UP TO DATE