Personal: Een milieuvriendelijke pompoenburger

#BetterBurger_sdc pompoenburger recept
Dagelijks ben ik bezig met mijn gezondheid en kies ik bewust voor de meest onbewerkte, pure vorm van voeding. Deze voedingskeuzes maak ik voornamelijk voor mezelf. Het draait immers om mijn gezondheid en het gevoel wat ik ervan krijg. Nu ga ik niet ontkennen, dat ik geen biologische producten of Beter Leven vlees koop. Natuurlijk doe ik dat! Ook ik vind het belangrijk dat een product met aandacht wordt geproduceerd en dat producenten opkomen voor betere leefomstandigheden voor hun vee.

Ik kies bewust, maar kan meer doen, meer voor het milieu. Zo eet ik regelmatig eiwitrijk vlees, zoals kip, kalkoen en rundvlees, en dat terwijl er voor het produceren van een kilootjes vlees 5.000 tot 20.000 liter water nodig is. Even ter indicatie: Dat is genoeg water voor een halfjaar iedere dag douche. Dat is toch ongelofelijk veel? Tijd voor vleesvervangers dus! Tijd voor een pompoenburger, in plaats van een traditionele vleesburger. En of ‘ie net zo smakelijk is? Echt wel, stiekem vind ik deze burger zelfs lekkerder. Het proberen waard dus!

Wat heb je nodig?
(voor 4 burgers)
– 4 broodjes
– 2 avocado’s
– 2 tomaten
– 4 handjes rucola
– 1 pompoen
– 274 gr kikkererwten
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl mosterd
– 1 tl balsamico azijn
– 1 tl olijfolie (bij voorkeur: olijfolie met citroen) of kokosolie
– snufje (gedroogde) oregano
– snufje peper en zout

Hoe maak je pompoenburgers?
– Verwarm de oven voor op 215 graden en vet een met bakpapier beklede bakplaat in met olijfolie.
– Snijd de pompoen in schijven en verwijder de pitten en draden.
– Verwijder de schil van de pompoenschijven met behulp van een scherp mes en snijd in grove stukken.
– Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de pompoen voor ca. 5 minuten.
– Voeg water toe, breng aan de kook en laat voor ongeveer 10 minuten pruttelen.
– Verhit vervolgens wat olijfolie in een koekenpan.
– Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze voor maximaal 8 minuten.
– Blus af met balsamico azijn, zet het vuur uit en laat afkoelen.
– Ondertussen kun je het water afgieten en de pompoen met een staafmixer pureren.
– Neem vervolgens een aparte kom en prak de kikkererwten fijn met behulp van een vork of aardappelstamper. Zorg ervoor dat de structuur grof blijft. Dit geeft de burger een fijne bite.
– Voeg ook de pompoenpuree, mosterd, oregano, peper, zout uien en knoflook toe aan het mengsel en roer goed door.
– Kneed tot vier mooie burgers, vet eventueel in met wat extra olijfolie (dit mag heel lichtjes) en zit voor ca. 15 tot 20 minuten in de oven.
– Terwijl de burgers garen, kun je de broodjes snijden, de avocado pureren, tomaat snijden en rucola wassen.
– Wanneer de burgers mooi goudgeel zijn, zijn ze klaar om te serveren. Enjoy!

recept voor vega vleesloze pompoenburger lekker gezond goed voor aarde milieu-001

 • Tineke

  Yummie! Pompoen vind ik zo lekker in deze tijd van het jaar!

 • Lenneke Grooijen

  Oh die ga ik proberen! Lijkt me heerlijk.

 • Sanne

  Oeh lekker pompoen!

 • Kim

  Ik heb de burgers gisteravond gemaakt en ze waren heerlijk! En zelfs mijn zus vond ze lekker en die is niet zo van de healthy haha.

 • Anne Dore

  Ziet er super lekker uit, ga ik zeker proberen!

 • STAY UP TO DATE