Personal: Gezond ontbijten is een makkie

stappen naar een gezond ontbijt maak je zo
Ik krijg steeds meer vragen over hoe ik begon met gezonder leven en wat ik moeilijkste vond. Wat je misschien niet zult verwachten bij een ontbijtliefhebber als ik, is dat ik het het moeilijkste vond om te ontbijten. Waar je mij nu wakker mag maken voor een uitgebreid ontbijt, bleef ik toen liever wat langer in mijn bed liggen en vond ik het moeilijk om een gezond ontbijt samen te stellen. Daarom deel ik tips om een gezond ontbijt op tafel te zetten. Een ontbijt waarvoor iedereen uit zijn bed komt 😉

1. Koolhydraten + eiwitten + vitaminen + mineralen + vocht + vezels. 
Natuurlijk is het lekker makkelijk om snel een paar boterhammen of crackers met jam te besmeren en hop in je mond te stoppen. Echt slim is dit echter niet. Wanneer je koolhydraat-rijk ontbijt en dit niet combineert met eiwitten zul je dit na een uur voelen. De koolhydraten worden dan namelijk omgezet in suikers, waardoor jij een meteen weer trek krijgt. Het is belangrijk om balans te vinden tussen koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, vocht en vezels. Combineren is het beste, dan stijgt je bloedsuikerspiegel namelijk niet zo snel, krijg je geen snack-attack en heb je langdurig een verzadigt gevoel. Voorbeeld: Een verse juice van groente, een bakje magere kwark met een handje noten en een stuk fruit.

2. Maak zelf een smoothie
Een smoothie is de ideale manier om in één keer veel voedingsstoffen binnen te krijgen. Toch zijn niet alle smoothies hetzelfde. Je zult het misschien niet verwachten, maar de smoothies die verkocht worden in smoothie-barren of kiosken zijn niet altijd even gezond. Er wordt vaak suiker aan toegevoegd en precies daarom kun je zo’n smoothie beter zelf maken. Wanneer je kies voor een combinatie van groenten, fruit en (plantaardige) zuivel zit je altijd goed.

3. Veggies zijn onmisbaar
Voldoende groente eten is geen makkie. Daarom is het belangrijk groente niet alleen te eten als bijgerecht tijdens het avondeten, maar ook gedurende de dag. Neem eens groente als snack of voeg spinazie, tomaten en paprika toe aan je omelet-ontbijt. De mogelijkheden zijn eindeloos en erg smakelijk! 

4. Granola maak je zelf! 
Fruit, yoghurt en granola zijn een perfecte ontbijt-combinatie. Hierbij raad je wel aan om het fruit goed te wassen en de granola zelf te maken. Zelf maken kost een half uurtje van je tijd en je houdt het heft in eigen hadden. Supermarkt-granola zijn namelijk niet allemaal zo gezond als je zou denken. Zo zijn ze vaak voorzien van een grote hoeveelheid suikers en gekke toevoegingen.

5. Ontbijt-preppen
Dit heeft mij vooral in het begin onwijs geholpen. Aangezien ik ’s morgens liever twintig minuten langer in mijn bed bleef liggen, was het overslaan van het ontbijt, iets wat ik erg verleidelijk vond. Vanaf het moment dat ik mijn ontbijt de avond vooraf ben gaan voorbereiden, was het ineens een stuk gemakkelijker. Gewoon eens proberen dus 😉

 • Caroline

  Fijne tips! Ik probeer ook steeds vaker groenten als tussendoortje te nemen.

 • Tamara van Dijk

  Ik herken mezelf heel erg in je verhaal. Goed dat ik dit nu allemaal weet. Hopelijk gaat het mij ook helpen!

 • Lotte

  Preppen lijkt mij een geweldige oplossing!

 • Shayenne

  Handig!

 • Lenneke Grooijen

  Fijne tips Anouk!

 • STAY UP TO DATE