Personal: Healthy is the new skinny

healthy is the new skinny
Waar krachttraining voorheen echt iets voor mannen was, zijn nu ook vrouwen niet meer vies van liften. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om goed voor hun lichaam te zorgen. Zo eten we steeds gezonder en zijn we steeds vaker te vinden in de sportschool.

De boodschap van het bekende gezegde ‘strong is the new skinny’ is: Move over size zero, het is tijd om de sterke en gespierde vrouw in onszelf te leren kennen. Ikzelf sta hier een tikkeltje anders tegenover. In mijn ogen betekent strong, in de uitspraak ‘strong is the new skinny’, namelijk niet perse dat je gespierd moet zijn, om te voldoen aan the new skinny. We moeten namelijk helemaal niets en ik ga je precies vertellen waarom!

Laat ik even beginnen met het feit dat ik niet altijd negatief ben geweest over het strong is the new skinny principe. Op het moment dat het nieuwe ideaalbeeld in opkomst kwam, was ik immers al een aantal jaar bezig met het creëren van een fitter en gezonder lijf. Ik vond het goed nieuws om te horen dat we niet meer moesten voldoen aan het ideaalbeeld van size zero. Nu we een jaar of twee verder zijn, is mijn mening een tikkeltje veranderd. De hype rondom the new skinny, lijkt namelijk wel op een virus dat zich verspreidt. Ineens wil iedereen gespierd worden en trainen steeds meer meiden zeven keer per week voor een six-pack. Voor we het weten streven we allemaal naar een droog getraind lijf, in plaats van maatje zero. Is dat wat we willen? Nee. Tenminste ík ben van mening van niet. Volgens mijn ideaalbeeld staat strong voor een sterke vrouw, die gezond eet en voldoende beweegt en zichzelf gelukkig voelt in haar lichaam. Het draait namelijk helemaal niet om het hebben van een six-pack, het draait om het hebben van een gezond lichaam en een happy gevoel. Daarom hoor ik liever de uitspraak strong healthy is the new skinny #befitandhealthy.

Natuurlijk moet iedereen doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Krijg jij een happy gevoel van het hebben van een gespierd lijfie, dan wil ik ook zeker niet zeggen dat je moet stoppen met trainen! Het gaat me meer om het feit dat het obsessie-probleem, dat voorheen werd gecreëerd door het ideaalbeeld van size zero, nu niet is opgelost. Het probleem wordt alleen verplaatst, want als deze hype overgaat in een trend, zien we straks steeds meer meiden die te kampen hebben met het nieuwe anorexia: orthorexia. Nou en net als anorexia, gun ik dat niemand!

Daarom wil ik je meegeven, dat je niet moet vergeten om te luisteren naar je lichaam. Sla eens een training over zonder schuldgevoel en zeg eens ja tegen een stuk Tony. Het kan en het mag, ook in een gezonde levensstijl. Het draait allemaal om balans. Geloof me, met een levensstijl in balans, bereik jij ook dat gevoel van rijker leven: gezonder, fitter, energieker en gelukkiger in je eigen lichaam. Dat is toch waar we het allemaal voor doen, right ladies?

Outfit credits: Nike

 • Sanne

  Wauw! Wat verwoord je dit prachtig. Ik begrijp heel goed wat je bedoeld.. Een vriendin van me heeft anorexia gehad en dat gun je inderdaad niemand. We werken nu samen aan een gezond lichaam.. We eten gezond en sporten een paar keer per week. Ik vind ook dat daar iets chocola bij hoort. Natuurlijk is zo’n rauwe brownie ook lekker maar af en toe een echt stuk chocola nemen moet gewoon. Je leeft toch maar een keer? We moeten ervan genieten!

 • Lisa van Gerwen

  Onwijs goed verhaal Anouk! Dit komt echt aan!

 • Sandra Neeken

  Wat goed dat je dit durft uit te spreken! Iedereen volgt de trends maar zonder er bij na te denken. Ik ben het met je eens. Voor je het weet moeten we ineens allemaal voldoen aan het nieuwe gespierde ideaalbeeld en is het de normaalste zaak van de wereld om dag in dag uit te sporten en nooit meer een stuk chocola te eten.

 • Brenda

  Wow knap geschreven!

 • Nikki Steenvoorden

  Ik ben een tijdje terug wekelijks op controle moeten komen omdat ik volgens mijn ouders obessief bezig zou zijn met sporten en voeding. Belachelijk vond ik. Nu weet ik wel beter. Ik geniet nu veel meer en durf ook weer eens een patatje te eten zonder eeuwige discussies in mijn hoofd. Vind jouw verhaal heel goed! Meer mensen zouden bewuster moeten zijn van obessief gedrag. Het is super goed om te werken aan een gezonder lichaam, maar we kunnen ook overdrijven! Een patatje mag ook gewoon op zijn tijd.

 • Carola

  Geweldig dat je hier op inhaakt! Toppertje 💪

 • STAY UP TO DATE