Personal: My fit story

My fit story Anouk
Ik krijg steeds vaker de vraag waarom. ‘Waarom eet je een salade, dat heb je toch niet nodig?’, ‘Waarom sport je zo vaak, je bent toch al goed zoals je bent?’, ‘Waarom eet je nu M&M’s, mag je dat wel?’. Dat soort vragen. Om jullie antwoord te geven op de bekende waarom vraag, vertel ik jullie mijn fit story.

Liefde voor junkfood
Als kind was ik mager en had ik moeite met eten. Rond mijn pubertijd kreeg ik, net als vrijwel iedere tiener, een liefde voor junkfood. Ik sloeg mijn ontbijt over, mijn lunchpakketjes verdwenen in de prullenbak en ik was liever lui dan moe. Mijn levensstijl was dus behoorlijk unhealthy. Aanleg om dik te worden had ik gelukkig niet. In die periode zat ik niet zo in over mijn eetpatroon. Ik at ongezond maar so what? Ik was toch niet dik?

Ik hoor je denken ‘geluksvogel’, maar vergis je niet: Een gezond uitziend lichaam wil niet zeggen dat dat lichaam ook daadwerkelijk gezond is. Rond mijn twintigste kreeg ik steeds minder energie. Mijn huid werd onzuiver, ik had geen uithoudingsvermogen en was vaak ziek. Op en geven moment was ik er gewoon klaar mee. Ik wilde me weer energiek en fit voelen. Ik besloot dat het tijd was voor verandering.

Tijd voor verandering
Ik gooide mijn voedingspatroon om van unhealthy naar healthy. Natuurlijk at ik ook nog wel eens M&M’s of een pizza maar er moest gewoon balans komen. Weg met al die crap! Naast gezondere voeding besloot ik me ook aan te melden bij de plaatselijke sportclub. Dag na dag, voelde ik me beter. Na een paar maanden was mijn conditie beter dan ooit, voelde ik me energiek en zat ik beter in mijn vel. Toch, was het niet alleen maar fun. Het harde trainen, in combinatie met de keuze voor gezonde voeding zorgde ervoor dat ik ook een paar kilo’s verloor. Zelf zag ik hier geen probleem in. Ik bedoel, een paar kilo eraf is altijd mooi meegenomen. Ik was misschien altijd al dun, maar ook ik was niet altijd zelfverzekerd over mijn lichaam. Toch was mijn omgeving minder enthousiast over die paar kilo minder. Opmerkingen als ‘je wordt wel erg mager’, ‘let je wel op’ of ‘jeetje, ben je afgevallen ofzo’ werden gemaakt. Ik voelde me onzeker. De intentie van mijn nieuwe levensstijl lag helemaal niet bij het kwijtraken van kilo’s. Ik wilde me gewoon weer fit voelen.

Ik besloot mijn voedingsinname bij te houden. En nee, ik werd geen calorieën teller. Ik focuste me op de voedingswaarden die ik op een dag nodig had, passend bij mijn gewicht, lengte en natuurlijk mijn activiteitsniveau. Naast het feit dat ik meer op mijn voeding ging letten, koos ik ook voor meer krachttraining. En het resultaat mag er zijn: Ik veranderde van futloos naar fit, en dat voelt goed!

Meer genieten
Wat is er veranderd de afgelopen jaren? Ik leef gezonder en ik geniet meer. Het klinkt misschien gek, maar mijn leven voelt rijker. Naast alle sociale dingen, die voor iedereen wel gedefinieerd worden als genieten, geniet ik ook van andere dingen. Ik geniet van het voldane gevoel na een training. Eten in het algemeen maakt me gelukkiger dan ooit. Ik vind het heerlijk om in de keuken in de weer te gaan met gezonde producten en dan heb ik het nog niet eens over snacken gehad. Ik bedoel, een zakje M&M’s en stuk Tony’s smaakt zoveel lekkerder dan voorheen. De 80/20 regel werkt! Mijn leven is rijker aan beweging en gezonde voeding, en ik vind het heerlijk!

Ik wil iedereen meegeven: Geloof in jezelf, focus op je doelen, train hard en vergeet dat stukje chocola af en toe niet te eten. Geloof me, je zult je doelen behalen voordat je het door hebt.

Dit was mijn verhaal. Wat is jouw verhaal? Wat zijn jouw doelen?

Liefs,

Anouk

 • Lynn

  Wat een openhartig verhaal. Motiverend om te lezen. Je bent een topper!!

 • Sanne

  Knap Anouk! Je bent echt een motivator. Super leuk dat je je eigen verhaal zo open deelt. Xx

 • Lenneke Grooijen

  Wauw! Wat knap dat je dit op deze manier deelt. Inspirerend om te lezen waarom je bent begonnen en hoe het allemaal is gegaan.. Doorzetter! Ik ben in januari, dit jaar, begonnen. Ik ga voor een paar kilo’s minder en een fitter gevoel. Je geeft me weer extra motivatie. Just keep going girl 😉 -X-

 • Kelly

  Inspirerend verhaal!

 • Sandra Neeken

  Mooi geschreven. Leuk om het eens vanaf een andere kant te lezen. Dat je niet zoals de meeste gezonder bent gaan leven om af te vallen maar om je fitter te voelen. Respect hoor!

 • Elke van Elzen

  Jouw verhaal bewijst maar weer: don’t just a book by its cover. Mooi artikel.

 • Fijn dat je dit deelt, zo heeft iedere vrouw een eigen verhaal als het om gezondheid en lichaam gaat.
  Ik was een altijd vol, van vol naar dik en toen ik 23 was gooide ik alles om. Ik ging naar ultra dun en gezond. Na twee zwangerschappen (34 kilo eraan en er weer af) ben ik meer zeker van mezelf dan ooit tevoren. Gezondheid gaat voor alles, een fit lichaam is mijn streven. Ik snoep ik schommel ik sport 😉

 • Janneke Aarts

  Als ik eerlijk ben was ik wel benieuwd naar het verhaal achter jouw motivatie. Super leuk om dit te lezen. Zo zie je maar weer dat zelfs mensen met een perfect figuur onzeker kunnen zijn. Power vrouw 😉

 • Maxime Smulders

  Super goed geschreven Anouk! Het is vervelend dat mensen altijd wat van je denken maar je moet inderdaad zelf blij zijn met jezelf. Dat moet je drijfveer zijn en niets anders! Ik kreeg zaterdag ook een opmerking (van een kerel) dat ik door mijn blogpost [http://ikbenbelangrijk.blogspot.nl/2015/01/waarom-ik-regelmatig-sport-om.html] iets vollere vrouwen jaloers zou maken omdat ik er naar zijn zegge al goed uit zag. Ik was oprecht geschrokken van zijn reactie en legde uit dat dit echt niet mijn intentie is. Iedere vrouw heeft wel iets wat ze aan zichzelf zou willen veranderen. Met mijn verhaal en jij dus ook met de jouwe wil je slechts anderen motiveren en inspireren om hen ook lekker in hun vel te laten zitten. Dit kan echter niemand anders dan zijzelf! Lekker zo door blijven gaan Anouk! Ben ook zeer benieuwd naar onze minor! P.s ik heb intussen geleerd om het geen cheatmeal te noemen omdat dit het een negatieve lading geeft en je jezelf daar een schuldgevoel mee aan kunt praten. Gewoon zorgen voor een overall healthy lifestyle en genieten van de lekkere dingen maar met mate.

 • Justine

  Mooi geschreven Anouk! Aangezien ik je nog niet zo lang ken, was ik hier toch best benieuwd naar. Ik ben het helemaal eens met dat je het gewoon moet doen om jezelf beter te voelen. Als het voor jou goed voelt, why not? Sporten en gezond eten gaat niet alleen om afvallen, zoals mensen vaak denken en uit jouw verhaal ook blijkt. Ik ben daar ook meer mee bezig dan voorheen en dat voelt goed! Heerlijk zelfs 🙂

 • Hilde Cremers

  Iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Ik vind het inspirerend om jou blog te lezen en na deze post weet ik ook het verhaal achter de insteek van je artikelen. Leuk dat je dit deelt.
  Ik ben zelf sinds november genezen van een eetstoornis en probeer nu op een gezonde manier te leven. Een paar kilo’s moet ik nog wel aankomen maar ik ben op het goede pad. Eten word al leuker.. Ik vind je blog super. xxx Hilde

 • Eveline

  Wat een inspirerend verhaal! Het doet me zin krijgen om aan sporten te beginnen

 • Jenny van Eck

  Wat lief dat je dit met ons deelt! Mooi geschreven.

 • Sofie

  Wat een mooi verhaal! Ik kan me vinden in de reacties die je krijgt van je omgeving. Die kreeg ik vroeger ook elke dag, nu iets minder omdat de meeste mensen mij nu wel kennen 🙂 Ik vind het een beetje jammer dat je een gezonde levensstijl altijd moet verantwoorden. Het lijkt net of een ongezonde levensstijl is normaal en als je anders doet, ben je maar een vreemde, haha. Nu ja, ik heb me daar over gezet, en dat helpt 🙂
  Bedankt voor je bezoekje aan mijn blog, echt heel leuk! En bedankt voor je lieve comment! Ik ben je nieuwste volger 🙂

  Sofie x
  Natuurlijk blond en gezond

 • Mooi verhaal! Klinkt ook wel herkenbaar. Heb zelf ook zo’n periode gehad dat ik maar ongezond bleef eten en daardoor futloos werd. Gezond eten is veel beter en het voelt zo goed! 🙂

 • Heel herkenbaar, en dan vooral jou puberjaren. Ik zit er nu midden in en eet meer crap dan echt gezonde dingen! Veel mensen denken inderdaad dat ik ´geluk´ heb met mijn lichaam ofzoiets, maar het is inderdaad niet perse beter. Je kan er zelfs ongelukkig onder worden! Heb je nog tips om om te slaan naar healty? Ik eet al veel meer gezond hoor, maar het kan altijd beter, haha

  • Helemaal mee eens! Ik ken het gevoel..

   Ik vond het in het begin vooral fijn om mezelf uit te dagen. Korte termijn doelen stellen, zoals bijvoorbeeld drie dagen niet snoepen. Dat vond ik toen ontzettend zwaar. Had ik het drie dagen volgehouden? Dan beloonde ik mezelf de vierde dag met een van mijn favoriete snacks, bijvoorbeeld een bakje M&M’s. Op die manier kun je je grenzen steeds verder verleggen en word ook je ongezonde trek steeds minder. Op een gegeven moment heb je die beloning helemaal niet meer nodig 😉 X

 • Femke

  Mooi geschreven.

 • Rene Musch

  Hallo Anouk
  Ik zie je bijna elke dag bij de plaatselijke fitness. Ja ook ik heb de knop omgezet en ben volledig health-body & soul minded. 4 maanden geleden woog ik nog rond de 100 kg. Nu net 78 kg inclusief spieropbouw. Een intensief fitnessprogramma naast een zeer gebalanceerd dieet heeft hier voor gezorgd. By the way, ik ben degene die veel roeit. Succes met je website. I am impressed. gr. Rene

 • STAY UP TO DATE