Personal: Scale Down Challenge

metro klein
Iedere dag ben ik bezig met mijn voedingskeuzes. Iedere dag kies ik bewust voor de meest onbewerkte, pure vorm van voeding. Deze voedingskeuzes maak ik voornamelijk voor mezelf. Het draait immers om mijn gezondheid en het gevoel wat ik ervan krijg. Nu ga ik niet ontkennen, dat ik geen biologische producten of Beter Leven vlees koop. Natuurlijk doe ik dat! Ook ik vind het belangrijk dat een product met aandacht wordt geproduceerd en dat producenten opkomen voor betere leefomstandigheden voor hun vee. Toch, maak ik over het algemeen mijn voedingskeuze vanuit mijn eigen behoefte. Ben ik egoïstisch?

En of ik egoïstisch ben! Ik was me hier misschien nooit bewust van, maar nu weet ik wel beter. Mijn voedingskeuzes kunnen namelijk veel meer betekenen. Niet alleen onze eigen gezondheid kan worden verbeterd, ook die van onze aarde. Geef toe, we weten allemaal dat het niet goed gesteld is met de gezondheid van onze aarde. Dus, waarom doen we niets?

Merel Mirage, oprichtster van HOLY, laat met de Scale Down Challenge zien dat je met kleine aanpassingen in het dagelijks leven, een grote bijdrage kunt leveren aan een gezondere aarde. Ze ontwikkelde een reuze interactieve weegschaal. Een weegschaal waarop het niet draait om lichaamskilo’s, maar om het gewicht van onze acties en consumptiegedrag. Zo werd ik gestimuleerd om na te denken over de gevolgen van mijn voedingskeuzes, verspillingsgedrag en het gebruik van plastic. Dit heeft mijn ogen geopend. Het heeft mij laten zien dat je met kleine aanpassingen in het dagelijks leven, een grote bijdrage kunt leveren aan een gezondere aarde.

Terwijl ik op de weegschaal stond, werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Zo eet ik regelmatig eiwitrijk vlees, zoals kip, kalkoen en rundvlees en wist ik niet dat er voor het produceren van een kilootje vlees 5.000 tot 20.000 liter water nodig is. Even ter indicatie: Dit is genoeg water voor een halfjaar iedere dag douchen. Dat is toch ongelofelijk veel? Ik besloot dat het de hoogste tijd was om mijzelf uit te dagen en creëerde een BETTER BURGER. Het was even zoeken naar vervangers, maar al gauw wist ik het: ”Ik maak een burger met pompoen, de seizoensgroente van deze maand.”. Het resultaat is een burger die gezond is voor mens en aarde, en stiekem nog lekkerder is dan de traditionele vleesburger ook. Een échte BETTER BURGER dus. Benieuwd? Het recept vind je hieronder.

#BetterBurger_sdc pompoenburger recept

Wat heb je nodig? (voor 4 burgers)
– 4 broodjes
– 2 avocado’s
– 2 tomaten
– 4 handjes rucola
– 1 pompoen
– 274 gr kikkererwten
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 1 tl mosterd
– 1 tl balsamico azijn
– 1 tl olijfolie (bij voorkeur: olijfolie met citroen) of kokosolie
– snufje (gedroogde) oregano
– snufje peper en zout

Hoe maak je mijn versie van de #BetterBurger_sdc?
– Verwarm de oven voor op 215 graden en vet een met bakpapier beklede bakplaat in met olijfolie.
– Snijd de pompoen in schijven en verwijder de pitten en draden.
– Verwijder de schil van de pompoenschijven met behulp van een scherp mes en snijd in grove stukken.
– Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de pompoen voor ca. 5 minuten.
– Voeg water toe, breng aan de kook en laat voor ongeveer 10 minuten pruttelen.
– Verhit vervolgens wat olijfolie in een koekenpan.
– Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze voor maximaal 8 minuten.
– Blus af met balsamico azijn, zet het vuur uit en laat afkoelen.
– Ondertussen kun je het water afgieten en de pompoen met een staafmixer pureren.
– Neem vervolgens een aparte kom en prak de kikkererwten fijn met behulp van een vork of aardappelstamper. Zorg ervoor dat de structuur grof blijft. Dit geeft de burger een fijne bite.
– Voeg ook de pompoenpuree, mosterd, oregano, peper, zout uien en knoflook toe aan het mengsel en roer goed door.
– Kneed tot vier mooie burgers, vet eventueel in met wat extra olijfolie (dit mag heel lichtjes) en zit voor ca. 15 tot 20 minuten in de oven.
– Terwijl de burgers garen, kun je de broodjes snijden, de avocado pureren, tomaat snijden en rucola wassen.
– Wanneer de burgers mooi goudgeel zijn, zijn ze klaar om te serveren. Enjoy!

Het is dus helemaal niet moeilijk om de aarde een handje te helpen. Wil jij ook helpen en jezelf uitdagen om zo’n challenge aan te gaan? Schrijf je dan in op scaledownchallenge.nl en let’s eat CHILI SIN CARNE and do E-NUMBER BINGO!

recept voor vega vleesloze pompoenburger lekker gezond goed voor aarde milieu-001

 • Britte

  Wat ongelofelijk tof en goed dat je je hier voor inzet! Top wijfie ben je!

 • Linda

  Toppertje!

 • Erg goed dat je hier bewuster mee bezig bent! We staan er te vaak niet bij stil. De better burger klinkt én ziet er heerlijk uit.

  • Helemaal mee eens! Hij was ook heerlijk. Aanrader 😉 Liefs, Anouk

 • Laura

  Wat een eye opener! Ik ga zeker meedoen met de meatless monday 😏

 • Lisa Gerwen

  Geweldig initiatief!!

 • Manouk Sjouw

  Wauw Anouk! Wat ben je goed bezig. Ik ook het artikel op Metro.

 • Sandra Neeken

  Super stoer dat je hier aandacht aan besteed!

 • Eefje

  Ongelofelijk hoeveel water daar voor nodig is! Ik doe zeker met je mee. Er moet iets gebeuren.

 • Lenneke Grooijen

  Heldin ben je 🙂

 • Suzanne

  Wat een geweldig artikel in de Metro! Goed dat je het ook deelt op blog. Goed bezig Anouk!

  • Wat leuk dat je het artikel gelezen hebt. Dankjewel Suzanne! Liefs, Anouk

 • Janine Veltman

  Topper!

 • Sacha

  Super goed dit Anouk. Ik ga ook mee doen maandag ♥

 • Yvonne

  Top initiatief van Holy. Ik ga samen met mijn moeder en zus ook zeker meedoen. Jouw burger staat vanavond al op het menu trouwens haha. We zijn benieuwd 🙂

  • Helemaal mee eens! Wat leuk dat je samen met je moeder en zus mee gaat doen. Have fun en geniet ervan! Liefs, Anouk

 • Debbie

  Kanjer!! Ik doe ook mee.

 • Janneke Aarts

  Ik zag ook het artikel in de metro van jou. Heel gaaf geschreven. Goed dat daar meer aandacht aan geschonken wordt. We moeten allemaal iets gaan doen voor een gezonder milieu. Ik doe mee 😉 xxx

  • Wat een compliment! Super lief, dankjewel. Goed dat je mee doet 🙂

 • STAY UP TO DATE