Personal: Sporten als uitlaatklep

sporten als uitlaatklep balans vinden persoonlijk befitandfash
Opmerkingen als ‘Je ziet er toch goed uit. Waarom ben je zo vaak in de sportschool te vinden?’ of ‘Jij? Jij hebt sporten toch helemaal niet nodig om er goed uit te zien’ krijg ik geregeld. Mijn antwoord is heel simpel: Het draait niet altijd om er goed uit zien. Dat wil niet zeggen dat sporten mij niet helpt bij een goed zelfbeeld. Ik ben totaal niet ontevreden over mijn lichaam en sporten draagt hier zeker aan bij. Op dit moment heb ik geen specifieke sportdoelen en gebruik ik sporten voornamelijk om andere doelen in het leven te behalen.

Jep, je leest het goed: geen specifieke doelen. En dat terwijl ik altijd zo hamer op het stellen van persoonlijke doelen. Zonder doelen, geen motivatie. Nou, dat blijkt wel even anders. Aangezien ik inmiddels mijn voornaamste fit-doelen heb bereikt, staan er op dit moment geen specifieke doelen. Het draait voornamelijk om het vinden en behouden van balans.

Balans. Het is een kwestie van jezelf uitdagen. Je neemt dat stukje vlaai op die verjaardag, maar kunt tegelijkertijd ook de motivatie vinden om te knallen in de sportschool. Het is heel belangrijk om jezelf wat te gunnen. Heb je zin in een stuk chocola of heb je het gewoon even nodig? Ontzeg het jezelf dan vooral niet. Zo zit ik nu midden in mijn afstudeerjaar en heb ik zo’n stukje Tony’s af en toe gewoon nodig. Dat geldt trouwens ook voor mijn work-outs. Ik kan niet zonder. Ze zijn als een uitlaatklep en helpen me ontstressen. Ik kan mijn energie kwijt en ben in staat om mijn hoofd even helemaal leeg te maken. Heerlijk vind ik dat!

Hoe ik mezelf gemotiveerd houd om te blijven trainen tijdens zo’n druk en stressvol afstudeerjaar? Ik zie een training niet als een intensieve lichamelijke opgave, maar als een rust- en ontstressmomentje voor mezelf. Gemotiveerd blijf ik door afwisseling en nieuwe dingen. Ik verander iedere drie weken van trainingsschema, ben naast in de gym ook in het trimbos te vinden en probeer nieuwe dingen uit. Zo ben ik sinds kort gestart met paaldansen. Nee, niet het erotische paaldansen, maar de sport van het paaldansen. Je kunt het eigenlijk zien als een krachttraining in en rondom een paal. Geloof me, het is zwaarder dan je denkt!

Dus, wat ik je wil meegeven is dat je niet altijd specifieke sportdoelen nodig hebt om jezelf te motiveren. Andere levensdoelen kunnen ook voor motivatie zorgen. Krijg je al motiverende ideeën?

 • Gisele

  Wow! Wat gaaf dat je bent gaan paaldansen!

 • Tessa

  Ontzettend bedankt voor deze post Anouk! Ik haal altijd heel veel motivatie uit jouw post over sporten en voeding. Dankjewel 🙂

 • Lenneke Grooijen

  Wat een heerlijk positieve vibe breng je weer over! Top geschreven!

 • Vivian

  Leuk dat je het zo persoonlijke schrijft! Misschien moet ik ook toegeven dat ik er al ben.. dat ik al fit ben geworden de afgelopen maanden. Ik schuif het iedere keer weer verder weg en misschien moet ik jou gedachten ook overnemen.. Wat jij zegt ik ben nu fit en gezond en ik wil het alleen zo houden. Misschien gun ik mezelf dan ook wat meer. Hoe wist jij dat je klaar was zeg maar dat je je doel bereikt had?

  • Hi Vivian. Het is een kwestie van naar jezelf kijken en niet naar anderen. Focus op jezelf en kijk naar wat je al bereikt hebt. Pas dan kun je ook waarderen wat je bereikt heb en jouw progress accepteren. Liefs, Anouk

 • Melanie

  Wauw! Nieuwe inzichten hiero! Top artikel Anouk 😉

 • Deb Bergman

  Ik haal uit alles wat je deelt zoveeel inspiratie. Deze persoonlijke dingen zijn extra leuk om te lezen!!

 • Lisa Gerwen

  Goed verhaal!

 • STAY UP TO DATE