Personal: Vergeet zondigen!

Food find (Wintersport special) Skinny Kaiserschmarrn Kaiserschmarren - Gezonde variant van het tiroler of oostenrijkse gerecht - Tiroler specialiteit - Be fit and fash
Wow! Terwijl ik aan het genieten was van een hele fijne wintersport vakantie, is mijn mailbox overspoelt met berichten. Natuurlijk heb ik iedereen antwoord gegeven op zijn of haar vragen, maar toch wil ik dit iedereen nog even in de oren knopen: Vergeet het woord zondigen en voel je alsjeblieft niet schuldig over die gezellige kerstdiners en brunches bij familie. Genieten mag en is hartstikke goed voor je! Je wordt er immers blij van. 

Waar je niet blij van wordt is zondigen. Je weet wel, dingen doen die je eigenlijk niet ‘mag’, zoals een zakje vol kerstkransjes opeten terwijl je weet dat kransjes niet veel goed doen voor je lichaam. Waarom je hier niet blij van wordt? Ga maar eens na: Voordat je het doet, voel je al twijfel en dan toch, toch maak je dat zakje kerstkransjes open en begin je te schransen. Je geniet, totdat de schuldgevoelens opkomen en je het gevoel hebt dat je hebt gefaald. Een vervelend gevoel, dat totaal onnodig is. 

Zondigen geeft negatieve energie en daar wordt je niet gelukkiger van. Probeer gewoon te genieten! Natuurlijk zijn bepaalde lekkernijen niet goed voor je en doen ze niets goeds voor je lichaam, maar daartegenover staat dat je van sommige minder goede dingen erg kunt genieten en dat ook een goed gevoel kan gegeven. Als je er tenminste van kunt genieten, zonder die vervelende schuldgevoelens.

Daarom is het belangrijk dat je jezelf gunt om af en toe een uitstapje te maken. Hierbij is balans erg belangrijk. Om balans te vinden, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet. Tips die mij ook geholpen hebben bij het vinden van de juiste balans.

Wees niet te streng voor jezelf.
Wanneer je jezelf alles gaat ontzeggen, houd je het simpelweg niet vol. Ben jij bijvoorbeeld een enorme pizza liefhebber, gun jezelf dan een lekkere pizza op zijn tijd.

Vergeet schuldgevoelens!
Wat voor mij altijd werkt is een uitstapje maken in de vorm van een beloning. Wanneer ik een zware week voor de boeg heb, beloof ik mezelf aan het eind van de week een fijne Tiny Tony reep. Geloof me, je geniet niet alleen dubbelop (en zonder schuldgevoelens), ook de week lijkt minder lang te duren.

Gezonde varianten
Vervang traditionele recepten met verzadigde vetten of suikers voor gezonde varianten. Het is makkelijker dan je denkt. Het zorgt ervoor dat je vaker kunt genieten en niet altijd uitstapjes hoeft te maken. Neem bijvoorbeeld deze heerlijke gezonde variant van kaiserschmarrn, deze skinny eierkoeken of deze smeuïge brownies.

Kies bewust
Kies bewust voor uitstapjes. Worden er gebakjes geserveerd op een feestje die jij eigenlijk helemaal niet lekker vindt? Laat ze dan gewoon lekker staan en bewaar jouw uitstapje tot een ander moment. Het is belangrijk om te kiezen voor iets wat je echt lekker vindt. Het is immers jouw feestje (ook al is er misschien iemand anders jarig haha).

Leer nee zeggen
Wijs traktaties waar je niet super blij van wordt gewoon af. Familie, vrienden en collega’s wennen er vanzelf aan, en hey wedden dat ze je op den duur alleen maar bewonderen of zelfs om tips vragen 😉

Stop eerder
Ik weet het, als je eenmaal begonnen met aan die pannenkoeken of frietjes, dan wil je eigenlijk niet meer stoppen. Vaak stop je pas als je vol zit of misselijk bent en dat is eigenlijk al te laat. Daarom is het belangrijk om je grenzen te leren kennen. Neem een gourmetavond als voorbeeld: ‘Wie wil er nog wat vlees?’. Iedereen wil wel, maar als het vlees eenmaal gebakken is, zit iedereen toch vol. Het duurt even voordat je lichaam het seintje afgeeft, dat je voldoende gegeten hebt.

Zelf ben ik helemaal fan van gezonde varianten. Dankzij deze varianten kan ik op een gezonde manier blijven genieten van mijn favorieten foods. Heerlijk vind ik dat! Eigenlijk geniet ik iedere dag, maar toch maak ik ook zo mijn uitstapjes en dit is mijn top 5.
– Italiaans roomijs
– Een verse pizza of pasta
– Chocolade en natuurlijk het liefst M&M’s of Tony’s
– Sushi
– Rode wijn

Wat is jouw favoriete ongezonde uitstapje? 

 • Lisanne Zwaag

  Goed artikel! Ik ben het zo met je eens… Dat gedoe over zondigen moet voorbij zijn. Het maakt zoveel mensen ongelukkig.

 • Manon

  Sushi natuurlijk 😍

 • Wat een fijn artikel. Als het hier goed gaat met gezond eten en voldoende beweging dan voel ik mij top maar als ik dan op een 1 dag een paar keer “zondig” dan kom ik al snel in de verkeerde flow terecht en denk dan: het is gedaan voor vandaag LET’S EAAAAAAAAAT. Heel slecht. Soms duurt het een paar dagen 🙁

 • Saar

  Dat gevoel is zo herkenbaar… Helaas 🙁 Fijne tips!

 • Emma

  Heel goed dat je dit zo deelt. Ik merk dat ook altijd aan mijn vriendinnen.. en mezelf ook. Je voelt je met een schuldig na zulke dagen terwijl, wat zijn die dagen nou op een heel jaar of op een week gezond eten. Eigenlijk niks, dus we moeten ons minder zorgen maken en wat jij ook al zegt genieten. Goed blog!

 • Danielle

  Ik hou echt van chocolate chip cookies en dan het liefst van die echte, grote dikke haha. Hmmm 😍

 • STAY UP TO DATE