Aanrader: Plantaardige melk is goed voor elk

tip alpro bio amandel melk healthy gezond blogger review be fit and fashionable anouk donkers
De vraag ‘is (koe)melk wel echt goed voor elk’ hoor je steeds vaker voorbij komen. Het antwoord? Daar is de gemiddelde Nederlander nog niet over uit. Natuurlijk heb ik wel mijn mening klaar staan, plus een hele goede én lekkere koemelk vervanger!

Koemelk voor zuigelingen
‘Melk is goed voor elk’. ‘Melk de witte moter’. Je kent de uitdrukking vast wel, we zijn er immers (bijna) allemaal mee opgevoed. Toch staat melk vandaag de dag in een wat minder goed dag licht als toen wij jong waren. Waarom?

In feite kun je koemelk vergelijken met moedermelk. De voedingsstoffen uit moedermelk zijn gezond en nodig voor zuigelingen, maar na de zuigelingentijd kan een kind deze stoffen uit andere voedingsmiddelen halen. Melk is na deze tijd dus overbodig.

Omdat ‘melk goed is voor elk’ drinken wij het (bijna) allemaal nog geregeld of zelfs dagelijks. Helaas is dit niet zonder enige gevolgen. Melksuiker (lactose) en melkeiwitten (caseïne) zijn door een volwassenen lastig te verteren waardoor er verteringsklachten zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree kunnen ontstaan. Dit staat in verband met het enzym lactase, dat na onze eerste levensjaren verdwijnt uit onze darmflora. Lactose kan door lactase worden opgenomen in ons bloed, maar zonder dit enzym ontstaan er logischerwijs verteringsklachten. Wereldwijd heeft zo’n 70% van de bevolking moeite met het verteren van lactose. Waarvan het grootste deel is zichzelf er niet eens bewust van. Denk er maar eens over na.. Misschien heb jij er ook wel vaker last van?

Niet lactose vrij maar lactose minderen
Helaas is 100% lactose vrij leven niet zo makkelijk als je zou denken. Naast koemelk bevatten een heleboel andere producten lactose. Toch is het verbannen van dat pak melk zeker de moeite waard! Minderen kan namelijk al de oplossing zijn voor jouw verteringsklachten. Vervang koemelk voor de plantaardige variant!

Er zijn diverse soorten plantaardige melk te koop -en ja! deze vind je gewoon in het schap van jouw supermarkt-. Zo vind je er sojamelk, havermelk, rijstemelk, kokosmelk, hazelnotenmelk en mijn favoriet: (Alpro) amandelmelk. Deze smaakt niet alleen een stuk romiger als koemelk maar is ook volledig lactose vrij!

Amandelmelk
Een pasta van amandelnoten wordt gemengd met water en ‘tadaa’: amandelmelk. Romig van smaak, lactosevrij, een bron van vitamine E, een hoog gehalte vezels en vetten, goed voor je spijsvertering en zo kan ik nog wel even door gaan. I just ❤ it!

Of je ‘m nu puur, in een smoothie of mixt met havermout, amandelmelk smaakt heerlijk en maakt jouw darmen blij. Gewoon proberen dus!

Welke plantaardige melk vind jij het lekkerst?

Psst…
Ben jij een échte melkliefhebber en kun je koemelk simpelweg niet missen? Kies dan voor Arla’s biologische melk! Deze is dan misschien niet lactose vrij maar is dankzij de goede leefomstandigheden van de koe wel een stuk gezonder! Zo bevat de melk geen kunstmatige toevoegingen en smaakt ‘ie als je het mij vraagt ook lekkerder de gewone (Campina) variant.

  • Leuk artikel! Ik ben niet zo van de plantaardige melk. Ik heb het wel geprobeerd maar ik vind het echt niet lekker.. Dus af en toe gewone melk voor mij:-)

  • Goed zo Milou. Het moet ook lekker zijn natuurlijk! Niet geheel onbelangrijk hihi. Heb je de biologische melk van Arla al eens geprobeerd? 😉

  • Ik drink eigenlijk nooit plantaardige melk. Ik heb de amandel soja melk wel is geprobeerd, maar die is niet echt bevallen.. Haha. Ik hou het bij de volle melk van Boerenland:)

  • Wat goed geschreven Anouk! Heel leerzaam. Ik vind de kokosvariant van Alpro het lekkerste. Hemel op aarde hihi 🙂

  • Inspirerend Anouk. Ik heb hem geprobeerd. Super lekker in een smoothie 🙂 Jammer dat de melk best prijzig is maar ik ga hem vaker kopen hoor!

  • STAY UP TO DATE