Tip: Energiek met complexe koolhydraten

Vega mini pizza's met zoete aardappel bodem - Recept aanrader #meatlessmonday_sdc
Zoals je misschien al eens eerder gelezen hebt, ben ik geen voorstander van koolhydraatarm eten. Met als reden dat koolhydraten de belangrijkste energiebronnen zijn voor ons lichaam. Zonder koolhydraten heb je geen of weinig energie en vertraagt je stofwisseling. Waarom koolhydraten dan zo’n slecht imago hebben? Dit hebben ze te danken aan de negatieve effecten van enkelvoudige koolhydraten.

Koolhydraten zijn niet allemaal hetzelfde. De gezondheidseffecten van koolhydraten zijn afhankelijk van het type product. Zo zitten er in een koekje enkelvoudige koolhydraten en in zoete aardappel complexe koolhydraten. Die enkelvoudige koolhydraten in een koekje doen niks goeds voor je, terwijl de complexe koolhydraten in zoete aardappel hartstikke gezond zijn.

Enkelvoudige koolhydraten
Koolhydraten uit frisdranken, koek, snoep en witte meel producten doen niets goeds voor ons lichaam. Uit deze vorm van koolhydraten zijn namelijk alle vezels, vitaminen en mineralen verwijderd. Probeer daarom onderstaande voedingsproducten te vermijden:
– Witte bloem(producten)
– Witte pasta
– Koek
– Snoep
– Gebak
– Chips
– Suikers

Complexe koolhydraten
Het slechte imago van koolhydraten is deels onterecht. Enkelvoudige koolhydraten zijn dan misschien wel ongezond, maar complexe koolhydraten geven daarentegen wel gezondheidsvoordelen. Voedingsmiddelen met complexe koolhydraten leveren veel vezels, vitaminen, mineralen en bovenal energie. Het is zijn de belangrijkste energiebronnen voor ons lichaam! Je vindt deze gezonde koolhydraten in producten zoals:
– Fruit en groenten
– Knollen, pastinaak, knolselderij en pompoen
– Peulvruchten: bonen, linzen en kikkererwten
– (Zoete) aardappel
– Volkoren, rosse, spelt of zuurdesembrood
– Granen zoals haver, spelt, gerst, gierst, boekweit of amaranth
– Zilvervliesrijst, quinoa, spelt couscous en bulgur

Laat je dus niet verleiden door het negatieve imago van koolhydraten. Je hebt koolhydraten nodig voor een gezond en energiek lichaam. Je moet alleen de juiste kiezen!

Beeld: Mini vega zoete aardappel pizza’s

 • Loes van der Meer

  Goed en informatief artikel!

 • Manon

  Woah… Ik wist niet dat er verschillen waren in koolhydraten. Goed geschreven!

 • Janine Veltman

  Die mini pizza’s zijn super lekker! Ik heb ze gemaakt dit weekend 🙂

 • Liselot Staaksma

  Wat fijn dat je voorbeelden geeft!

 • STAY UP TO DATE