Food: Natuurlijke suikervervangers

dit zijn gezonde suikervervangers kokospalmsuiker agave siroop ahornsiroop dadelsiroop moutstroop rijstmoutstroop rauwe honing voedingsadvies
Steeds meer mensen, waaronder ik, zijn steeds bewuster bezig met de suiker die ze gebruiken in hun voeding. Dit doen we natuurlijk niet voor niets. Het eten van geraffineerde bruine en witte suikers heeft negatieve gevolgen, die we liever willen mijden. Denk aan een lusteloos, humeurig of hongerig gevoel. Hoe we dit kunnen verminderen? Heel simpel: Door te kiezen voor de natuurlijke suikervervangers.

Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van natuurlijke suikervervangers. Dit zijn suikers of zoetstoffen die minder bewerkt zijn dan de traditionele witte en bruine suikers, en daarom gezonder zijn. Wat niet wil zeggen dat je deze vervangers in grote hoeveelheden kunt consumeren. Belangrijk om te weten is dat suikervervangers, net als traditionele suikers, ook fructose bevatten. Misschien wel in mindere mate, maar dat maakt de negatieve gevolgen niet minder vervelend. Consumeer natuurlijke suikervervangers daarom altijd met mate.

Rijst(mout)stroop
Rijst-moutstroop is zoals de naam al doet vermoeden een moutstroop -ook wel graanstroop genoemd-, afkomstig van bruine rijst. De natuurlijke zoetmaker bevat vitaminen en mineralen, is licht van smaak en minder sterk als suiker. Ben jij een echte zoetekauw? Dan zul je gemiddeld 1/4 meer moeten gebruiken om dezelfde smaak te krijgen. Naast deze moutstroop van rijst, zijn er ook stropen van mais, gerst of tarwe. Persoonlijk vind ik deze suikervervanger perfect om mee te bakken of als topping op een wafel.

Oerzoet 
Oerzoet -ook wel bekend als oersuiker, sucanat of ruwe rietsuiker- wordt gemaakt van het sap van de rietsuikerplant. Het sap wordt gedroogd en vermalen tot een poedervorm. Deze poedervorm kun je gebruiken tijdens het bakken, maar ook in dressings of spreads. Persoonlijk vind ik hem erg lekker in een dressing, omdat oerzoet wat kruidiger smaakt dan traditionele suikers.

Ahorn siroop 
Deze zoetmaker staat bij mij op nummer één. De reden is voor de hand liggend: Ahorn siroop -ook wel Esdoorn siroop- is van nature super-zoet. Ahorn siroop is heerlijk in yoghurt, over pannenkoeken en in brownies of andere bakrecepten.

Kokospalm suiker 
Kokospalmsuiker wordt gemaakt van het sap van de kokospalm bloemknoppen. Toch smaakt de zoetmaker niet naar kokos. Kokospalmsuiker is qua uiterlijk en smaak goed te vergelijken met bruine suiker. Ik gebruik het dan ook meestal in bakrecepten waar normaal gesproken bruine suiker in zit.

Agave siroop 
Een van de meest gebruikte suikervervangers is agave siroop. Dit wordt gemaakt van het ingedike sap van de agaveplant. Aangezien het veel gebruikt wordt en dus een populair product is, zijn de meeste agavesiropen vaak gemaakt van het goedkopere gedeelte van de agaveplant. Dit maakt de zoetmaker minder gezond. Kijk daarom goed op het etiket. Zit er glucosesiroop in? Neem hem dan niet mee. Ik kies meestal voor de Melvita Biologische agave siroop (verkrijgbaar bij Albert Heijn).

Rauwe honing
De meest voor de hand liggende suikervervanger is rauwe honing. Deze is betaalbaar en overal verkrijgbaar. Waarom rauwe honing? Deze wordt niet bewerkt, waardoor alle goede voedingsstoffen behouden blijven. Verhit de rauwe honing daarom ook liever niet. Je wil niet dat er voedingsstoffen verloren gaan. Rauwe honing kun je vrijwel overal voor gebruiken. Zo kun je er je havermout of salade zoeter mee maken, maar is het ook erg lekker in een marinade voor vlees.

Dadelstroop
Dadelstroop wordt gemaakt door dadels te persen, te koken in water, te filteren en in te laten dikken. Dit is een proces waarbij alle vitaminen en mineralen behouden blijven. Dadelstroop is erg lekker in een salade of over een pannenkoek of wafel. Let wel op met de dosering van dadelstroop. Het is namelijk mierenzoet, waardoor je maar een klein beetje nodig hebt om iets op smaak te brengen. 

Voor welke zoetmaker je ook kiest. Probeer het niet te zien als iets wat je dagelijks zou moeten eten. Eet suikers en ook suikervervangers met mate. Zie het als een aanvulling, als een zoete traktatie naast je gewone, gezonde voeding. Het draait immers allemaal om balans.

 • Vera

  Fijn dat je dit deelt 🙂

 • Manouk Sjouw

  Ik ben het eens met je verhaal. Suikersvervangers zien niet ineens goed voor je. Ik vind zelf kokossuiker een super vervanger 🙂

 • Janneke Aarts

  Ahorn en agave siroop vind ik geweldig!

 • Eveline

  Welke zou je aanraden om in de thee te doen? Hele informatieve post!

  • Hi Eveline. Dankjewel voor je reactie! Rauwe honing is altijd een goede keus, maar agave of ahorn siroop kan ook prima in de thee :). Liefs, Anouk

 • Tamara

  Dit zijn nog eens dingen waar ik meer over wil weten. Goed en super leuk artikel Anouk.

 • Lisa Gerwen

  Informerend! Super dankjewel.

 • Carmen Goessens

  Goede tips! Waar kan ik dadelstroop kopen? Ik vind dadels heerlijk ben dus super benieuwd naar de stroop.

  • Hi Carmen. Bij de Albert Heijn hebben ze dadelstroop van Melvita. Deze heb ik meestal. Heb je nu een kleine AH in jouw omgeving, waar ze de dadelstroop niet verkopen. Dadelstroop is ook verkrijgbaar in natuurwinkels zoals de Tuinen en ook online bij Ecomarkt, Drogist.nl en Biovoordeel. Liefs, Anouk

 • STAY UP TO DATE