Work-out tips: Zo voorkom je spierpijn

voorkom spierpijn warming up cooling down en stretchen be fit and fashionable blog
De bekende fitness uitspraak stelt: ‘no pain, no gain‘. Hmm.. progress willen we natuurlijk allemaal maar gek op die ‘pain‘ zijn we niet, toch? Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen aan jouw trainingsprogramma, die vervelende spierpijn al verminderen.

Warming-up
Een warming-up à 10 minuutjes is onmisbaar. Het zorgt er namelijk voor dat je jouw spieren voorbereidt op de inspanningen die komen gaan. Tijdens een warming-up word de bloedsomloop gestimuleerd en daardoor zijn je spieren goed doorbloed en minder kwetsbaar. Minder kwetsbaar betekent minder kans op blessures en natuurlijk spierpijn.

Cooling-down
Naast het opwarmen van je spieren is het natuurlijk net zo belangrijk om jouw spieren langzaam af te laten koelen. Bouw de intensiteit van jouw training daarom de laatste 10 minuten langzaam af. Zo kan je lichaam weer tot rust komen en afvalstoffen uit spieren afvoeren. Bye bye spierpijn!

Stretch, stretch, stretch!
Ho stop! Na de cooling down ben je nog niet klaar want ook stretchen is super belangrijk! Hierdoor maak je je lichaam leniger, zorg je ervoor dat je lichaam sneller herstelt en dat je de volgende dag niet als een pinguïn hoeft te waggelen haha.

Ik weet het, de meeste van ons hebben er een hekel aan, maar ik vind het heerlijk. Stretchen helpt me om weer helemaal in balans komen. Na een aantal stretch oefeningen voel ik me weer helemaal zen. Gewoon eens doen dus!

Een warm bad/douche na de training
Heerlijk toch, een warm bad/douche na de training? En dat ook nog voor een goed doel! Want wanneer je lichaam voor een langere tijd warm is, kan dat zorgen voor een verhoging van de doorbloeding. Wat ook weer zorgt voor minder spierpijn. Dubbel genieten dus!

Outfit credits: Pull-over (Nike Running) – Legging (Nike) – Sneakers (Nike Running)

 • Michelle

  Ik stretch en neem af en toe een rustdag. Zoals jij ook altijd zegt gewoon je spieren een dagje rust geven is niet verkeerd 😉

 • Ik doe dit nooit en krijg er elke keer ontzettend veel spijt van, ik ben ongeduldig :-/

 • Liana Gremelen

  Wat een fijne tips! Ik doe het allemaal niet. Begrijp nu wel waarom ik altijd spierpijn heb.

 • Esther

  Ik doe eigenlijk al deze dingen, alleen mijn warming up is een stukje korter haha. Ik heb eigenlijk altijd de eerste een/twee keer als ik een sport beoefen spierpijn en daarna niet meer. En ik vind spierpijn wel een teken dat ik iets goed heb gedaan, dus zo erg vind ik het niet hihi. Wel handig artikel!

 • Janneke Aarts

  Fijne tips! Ik heb vaak spierpijn. Soms voelt het goed zoals Esther ook zegt maar meestal denk ik ook hè het doet wel erg pijn haha. Thanks for sharing! X

 • STAY UP TO DATE