Tips: Etiketten lezen doe je zo

etiketten lezen doe je zo tips natuurlijke voeding herkennen-001  etiketten lezen doe je zo tips natuurlijke voeding herkennen-003
Natuurlijke en pure voeding, dat is waar ik naar op zoek ga tijdens mijn bezoek aan de supermarkt. Dit met de reden: Hoe meer natuurlijke voeding ik eet, hoe minder converingsmiddelen, chemicaliën en kunstmatige- kleur en smaakstoffen ik binnenkrijg. Maar hoe weet ik nu wat natuurlijke voeding is en wat niet? Nou, dat is heel simpel: Ik lees etiketten. Hierop staat namelijk precies wat er in een bepaald product zit. Zo wordt het maken van een goede keuze ineens een stuk gemakkelijker.

Nu zul je misschien denken, maar waar moet ik dan op letten bij het lezen van zo’n etiket. Begrijpelijk. Het is ook geen makkie met al die verschillende vermeldingen en dat ook nog eens in lettertype 5. Om je een handje te helpen, deel ik vandaag wat belangrijk is om te weten bij het lezen van een etiket.

1. Focus je niet op de calorieweergave. Laag in calorieën betekent niet altijd gezond en veel calorieën betekent niet altijd ongezond.

2. Let vooral op de opsomming van ingrediënten. Deze staat op de verpakking vermeld in dalende volgorde van gewicht. Staat suiker bovenaan, dan weet je dat het product voornamelijk uit suiker bestaat. Het productgewicht bestaat dan dus ook voornamelijk uit suiker.

3. Biologisch betekent niet meteen gezond. Ook biologische producten kunnen suiker bevatten of chemisch bewerkt zijn. Let daarom ook bij biologische producten op de samenstelling van ingrediënten.

4. Kijk ook naar de hoeveelheid ingrediënten op de verpakking. Hoe meer ingrediënten, hoe meer onnatuurlijke toevoegingen.

5. Vermijd plantaardige olie. Hoewel plantaardig je waarschijnlijk doet denken aan een gezond product, is niets minder waar. Plantaardige olie is namelijk een verzamelnaam voor geraffineerde, verhitte en bewerkte oliën. Wat plantaardige olie dus alles behalve een natuurlijk product maakt.

6. Laat je niet verleiden door de marketing teksten en de uitstraling van verpakkingen. Producten die veranderd worden van samenstelling en nu bijvoorbeeld ‘minder suiker bevatten’ dan voorheen, worden daar niet meteen gezonder van. Kijk dus altijd strikt naar de ingrediënten van een product, ook wanneer het nog zo gezond oogt. Denk bijvoorbeeld aan het schap van de muesli repen, waar ook repen liggen die voor 80% uit suiker bestaan en dus misschien wel een gezonde look hebben, maar dat in werkelijkheid niet zijn.

7. Regel 6 geldt trouwens ook voor de bekende vinkjes, ‘bewuste keuze’ en ‘gezondere keuze’. Deze zijn, als je het mij vraagt, namelijk ook misleidend. De producten met een vinkje bevatten bijvoorbeeld minder calorieën, verzadigd vet, suiker of zout dan een soortgelijk product, maar zijn daarmee niet altijd goed voor je. Vaak is de verantwoorde keuze, de beste keuze uit twee slechte keuzes. Zo bevat fritessaus ook een vinkje. Dit omdat deze beter voor je is dan mayonaise, maar gezond kun je fritessaus absoluut niet noemen. Kijk daarom ook bij deze producten goed naar het etiket.

8. Wanneer je kijkt naar de ingrediënten van een product, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten welke ingrediënten niet goed voor je zijn. Dit zijn ingrediënten die je beter kunt vermijden:
– E102, tartrazine = kleurstof
– E120, cochenile rood = kleurstof
– E211, natriumbenzonaat = conserveringsmiddel
– E385, calciumdinatrium EDTA = stabilisator
– E432, polysorbaar = emulgator
– E461, methylcellulose = verdikkingsmiddel, emulgator.
– E621, monosodiumglutamaat = smaakversterker. Deze smaakversterker wordt vaak ook aangeduid onder andere benamingen zoals: calcium caseïnaat, extract van plantaardig eiwit, gehydroliseerd (plantaardig) eiwit, gehydrogeneerde plantaardige olie, gistextract, MSG en monosodiumglutamaat.
– E950, acesulfaan-K = zoetstof
– E951, aspartaam = zoetstof

9. Het allerbeste is natuurlijk kiezen voor producten waar helemaal geen etiket op staat, zoals groenten, fruit en verse kruiden. Hoe maak je deze keuze gemakkelijker voor jezelf? Bezoek alleen het ‘buitenste rondje’ in de supermarkt. Hier bevinden zich namelijk alle verse producten. Hoe meer je naar het midden van de supermarkt loopt, hoe meer voorverpakte producten je tegenkomt en dus hoe meer onnatuurlijke producten met gekke toevoegingen.

 • Manouk Sjouw

  Wat een fijne tips!!

 • Linda

  Goed artikel Anouk!

 • Sandra Neeken

  Handige tips 🙂

 • Elke van Elzen

  Hier heb ik echt wat aan. Super artikel!

 • Maxime Smulders

  Fijn artikel Anouk, thanks!

 • Margot Willems

  Thank for sharing. Super!!

 • STAY UP TO DATE