Tips: Het hele jaar door fit en gemotiveerd

back on track na de vakantie - fit in de winter - fit het hele jaar door motivatie
Inmiddels zitten we allemaal alweer een tijdje in de schoolbanken, achter de desktop of aan tafel met een klant. Aan de vakantie is dus echt een einde gekomen. Ik merk aan mijn mailbox dat deze verandering niet voor iedereen gemakkelijk is. Daarom geef ik vandaag zeven tips om weer back on track te komen na de zomer, want ook in de winter is er niets fijner dan jezelf fit voelen.

Wees eerlijk. We zijn er allemaal het hele jaar mee bezig. Iedereen wil, op zijn of haar eigen manier, fit worden voor de zomer, want met een comfy gevoel in bikini verschijnen willen we allemaal wel. Maar wat doe je als de zomer voorbij is? Is er dan geen streven meer? Natuurlijk wel! Voor mij, en misschien ook wel voor jou, is het inmiddels een levensstijl geworden om bezig te zijn met voeding en bewegen. Het maakt dus niet meer uit of het nu herfst, winter of zomer is. Ik wil me gewoon altijd comfy en fit voelen.

Nu is het helemaal niet zo gek dat je na de vakantie even de structuur verloren bent. Ik bedoel, in de vakantie slaap je uit, heb je tijd voor uitgebreide ontbijtjes, neem je een ijsje hier of daar, pak je een terrasje en skip je sneller een work-out. Herkenbaar? Dan heb je vast genoten van jouw vakantie! Hartstikke goed, want genieten is belangrijk. Nu we weer aan het werk zijn, is het tijd om weer back on track te komen. Om jou te helpen geef ik acht tips om ook in de winter gemotiveerd te blijven. Ze kunnen trouwens ook helpen wanneer je even in een dipje zit.

1. Waarom? 
Waarom wil je eigenlijk gaan sporten? Het antwoord op deze vraag kan heel gevarieerd zijn. Ieder heeft immers zijn of haar eigen redenen. Sporten kan een manier zijn om fitter en slanker te worden en blijven, maar ook om je energie ergens in kwijt te kunnen. Wanneer je antwoord kunt geven op de waarom-vraag, ben je stapje dichter bij jouw doel. Dit geldt trouwens ook voor de vraag: Waarom wil je eigenlijk gezondere voeding tot je nemen?.

2. Start klein
Om het gemakkelijker te maken back on track te komen, kun je starten met kleine stapjes. Geef jezelf en je lichaam de tijd om weer te wennen. Probeer niet te graag en te snel te willen. Het moet wel leuk blijven natuurlijk. Onthoud: Met kleine stapjes kom jij ook tot het behalen van jouw doel.

3. Maak het makkelijk en leuk 
Ben jij geen ochtendmens? Maak het jezelf dan niet te moeilijk, door ’s ochtends vroeg uit je bed te stappen om te gaan trainen of een uitgebreid ontbijt klaar te maken. Ga in de avond trainen en maak voor je gaat slapen jouw ontbijt klaar. Zo maak je het jezelf makkelijk en wordt het ook meteen een stuk leuker.

4. Ritme 
Alleen al voor je nachtrust zou je het moeten doen: Je wekker weer op een vast tijdstip zetten. Het zal in het begin misschien even zwaar zijn, maar je zult zien dat je snel went en het ritme te pakken hebt. Met een vast ritme kun je ook structuur aanbrengen in de rest van de dag: eten op vaste tijdstippen, sporten en natuurlijk voldoende rust nemen.

5. Daag jezelf uit
Probeer eens nieuwe producten en nieuwe trainingsvormen uit. Extra gemotiveerd wordt je van een nieuwe uitdaging. Stel je een nieuw doel of maak het nog uitdagender en schrijf jezelf in voor een wedstrijd of run (tijdens of) na de winter. Zo blijf je de hele winter gemotiveerd.

6. Geen excuses
Ik weet het. Het is even zwaar in het begin, maar als je eenmaal weer back on track bent, ga je weer net zo lekker als voor de zomer. Zet je excuses opzij en stel jezelf niet teleur. Knallen jij!

7. Wees lief voor jezelf 
Ben niet te streng voor jezelf en vergelijk jezelf niet met anderen. Het is jouw weg naar een gezonder leven en jij bepaalt jouw eigen route. Kies de weg die goed voelt, gewoon omdat jij het verdient om jezelf gezonder, fitter en sterker te voelen.

Outfit credits: Nike 

 • Britte

  Fijn artikel. Ik heb moeite met opstarten na de zomer.

 • Rinske Janssen

  Eens! Ik hoop dat ik het hele jaar fit kan blijven en eigenlijk wil ik nog iets strakker worden dan ik nu ben. Gaan met die banaan!

 • Lisa Gerwen

  Goede tips Anouk. Dankjewel!

 • Valerie den ridder

  Hele goede tips! Na de zomer heb ik vaak geen motivatie meer.. Maar ik wil wel graag sporten!

 • Het is soms moeilijk om de draad weer op te pikken als je even een pauze inlast of je wat minder aan je schema houdt. Goede tips!

 • Simoon

  Wat een fijn houvast! Dankjewel 😊

 • Janine Veltman

  Fijn artikel Anouk!

 • Janneke Aarts

  Soms vind ik het na het weekend al moeilijk om weer te beginnen omdat ik mezelf iets meer gun in het weekend. Goede tips.

 • Suzanne

  Goede tips!

 • STAY UP TO DATE