Work-out tips: Sporten in de hitte doe je zo

spring1-002
De hittegolf is ook mij niet ontgaan, want oh wat is het warm. Vandaag is het zelfs de warmste zomerdag in juli sinds 1944. Zweten dus! Hoewel ik geregeld in de sportschool te vinden ben, begeef ik me in deze hitte liever niet tusen al die zwetende mensen. Op zulke momenten grijp ik mijn kans en ga ik lekker naar buiten. Een rondje hardlopen, skeeleren, wandelen, mountainbiken of bootcampen. Heerlijk, of toch niet?

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Zo’n drie jaar geleden ging ik voor het eerst de strijd aan met de hitte. Ik kan je vertellen, die training voelde warmer aan mijn laatste bezoek aan de sauna. Ondanks dat ik écht kan een genieten van een sauna bezoekje op zijn tijd, was deze training niet zo heerlijk. Om jou deze ervaring te besparen, deel ik een aantal tips om je voor te bereiden op een training in de hitte.

1. Verander je training.
Verander het tijdstip en de intensiteit van jouw training. Probeer de ergste hitte te mijden en plan jouw training vroeg in de ochtend of laat in de avond. Kies voor een gemiddelde intensiteit en ga niet meteen voor de meest pittige training.

2. Drink!
Wanneer de zon schijnt; gaat je lichaamstemperatuur omhoog, gaan je poriën open (om je lichaam op normale temperatuur te houden) en gaat de zweetkraan open. Heb je niet genoeg gedronken? Dan raken je vochtreserves op en kan je lichaam de warme niet kwijt. Dit zorgt ervoor dat je uitdroogt. Drink daarom voor, tijdens en na een training. Tip: Gebruik de sportdruppels van Elete, deze bevatten elektrolyten, die ervoor zorgen dat de wateropname wordt verhoogt.

4. Smeer!
Zoals altijd, als de zon schijnt, is het heel belangrijk om jezelf in te smeren. Van thuis komen met pijn door verbrande schouders of kuiten wordt niemand blij. Smeer jezelf daarom, minstens 20 minuten voor een training, in met waterproof zonnebrand. De waterproof varianten voorkomen niet alleen dat je verbrandt, maar blijven ook beter zitten en geven daardoor geen witte strepen af op je sportkleding.

5. Draag een luchtige outfit.
Het is belangrijk dat je poriën kunnen luchten, zo stijgt je lichaamstemperatuur immers niet zo snel. Kies daarom voor een sportoutfit die ademt of ga gewoon lekker in een shortje en sport-bh. Tip: Nike heeft sportkleding met een speciale stof, die zweet goed afvoert en losjes aansluit.

6. Vermijd asfalt, train in de natuur.
Ga trainen in een park of natuurgebied. Hier vind je minder asfalt, wat er voor zorgt dat het minder warm is. Ook heb je in de natuur meer kans op een briesje en train je lekker beschut, wat ook weer zorgt voor een aangenamere trainingstemperatuur.

7. Bouw jouw training rustig op en heb geduld.
Geef je lichaam de tijd om te wennen aan de warmte. Zoals ik eerder al zei, begin niet direct met de meest intensieve training, maar bouw het niveau rustig op.

8. Geniet! 
Als je het mij vraagt, is het belangrijk om van iedere training te genieten. Denk niet te veel aan de hitte, maar focus je op de zomerse sfeer en geniet van jouw training! Geef jezelf na afloop gerust een schouderklopje, want dat heb je als doorzetter wel verdient 😉

Let’s go outside and sweat your ass off! 

 • Kim

  Fijne tips!

 • Janneke Aarts

  Handig 🙂

 • Manouk Sjouw

  Ik vind het heerlijk om buiten te trainen.. Ook als het zo warm is. Niet te veel aan denken, genoeg drinken en luchtige kleding helpt mij ook altijd ?

 • Lenneke Grooijen

  Buiten trainen vind ik super fijn, alleen vind ik het de afgelopen week wel heel erg warm. Ik ga het deze week proberen met jouw tips. Thanks for sharing. -X-

 • STAY UP TO DATE