Work-out: Zo blijf je fit op vakantie

Aanstaande vrijdag is het zo ver. Lekker twee weekjes rondreizen door Italië: Rust vinden aan het Gardameer, shoppen in Milaan, wandelen in het karakteristieke Venetië, auto’s kijken in Maranello, ijs eten in Florence, feesten in Rimini en cultuur snuiven Rome. Oh wat klinkt dat heerlijk. Ik kan niet wachten!

Omdat ik de laatste tijd alleen maar vragen in mijn mailbox zie verschijnen over vakantie kilo’s, deel ik vandaag mijn tips om op vakantie ultiem te genieten en tegelijkertijd met een goed gevoel thuis te komen, zonder vervelende extra kilo’s.

IMG_0118
1. Kickstart training
Ik vind het heerlijk om ’s morgens vroeg op te staan en een bezoekje te brengen aan de hotel-gym, een verfrissende duik te nemen in het zwembad of te genieten van de zonsopgang terwijl ik langs het strand ren. Het is als een kickstart van de dag. Het hoeft geen super intensieve training te zijn. Ik bedoel, het is immers vakantie. Toch zul je merken dat zo’n korte cardio-training veel verschil kan maken. Je voelt je sterker en energieker, en zult ook na de vakantie merken dat je conditie op pijl is gebleven.

2. Zet je benen in
Natuurlijk is het ook op vakantie belangrijk om voldoende te bewegen. Veel moeite willen we hier natuurlijk niet in steken. Kies daarom voor de makkelijke weg en laat de taxi’s achterwege en zet je benen in. Wat ik het liefste doe? Wandelen over het strand of fietsen over de boulevard. Dit is niet alleen goed voor een blijvend fit gevoel, maar is ook rustgevend en goed voor een bruine teint 😉

3. Vind balans
Ook tijdens een vakantie is het belangrijk om balans te vinden. Natuurlijk is het ok om een pasticce, ijsje of goedgevulde pizza te eten. Dat allemaal, iedere dag, 15 dagen lang, lijkt me echter een minder goed plan. Het moet een verwennerij blijven. Probeer het daarom te houden bij 2 ‘verwen-maaltijden’ per dag. Zo geniet je meer van je maaltijd en blijf je op gewicht. Tip: Kies de specialiteiten van de regio waar je verblijft, die moet je immers geproefd hebben voordat je weer naar huis gaat.

4. Drink met mate
Ik weet het. Wijn is fijn. Vooral tijdens het avondeten vind ik een wijntje ontzettend lekker. Daarom probeer ik overdag geen alcohol te nuttigen en ’s avonds tijdens het eten te genieten van een wijntje of twee. Belangrijk is om keuzes te maken. Kies voor het moment dat jij het meest snakt naar een wijntje en laat alcohol op andere momenten staan. Je kunt trouwens ook best een avondje gaan stappen, maar zorg er dan voor dat je op andere dagen wat minder drinkt. Zo blijf je in balans en dus fit.

5. Gezond verstand
Waar je ook bent, gebruik je gezonde verstand en probeer suiker, bewerkte voedingsmiddelen en eenvoudige koolhydraten te vermijden. Ga voor vers en gezond. Bekijk ook de menukaart goed voordat je bestelt, zo kies ikzelf vaak voor een maaltijd die voldoende vezels en eiwitten bevat, bijvoorbeeld een pasta met vis.

6. Hydratatie
Wanneer je op vakantie bent in een warm land is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Je kunt het jezelf makkelijker maken door een flesje water mee te nemen als je op pad gaat en daarnaast ook fruit te eten zoals watermeloen.

Onthoud: Je piept er even tussen uit om rust te nemen, te relaxen, plezier te maken en vooral te genieten. Niet om je strikt aan bepaalde dieet- en trainings regels te houden. Wees niet te streng voor jezelf. Geniet! Je hebt vakantie.

 • Nicole

  Fijne tips!

 • Lenneke Grooijen

  Oh dit had ik nodig. Precies op tijd want ik ga woensdag op vakantie.

  • Wat fijn. Geniet van je vakantie Lenneke.
   Liefs, Anouk

 • Lisa Gerwen

  Goed om te lezen.

 • Jolijn Jonkers

  Ik stap zometeen op het vliegtuig dus net op het nippertje. Deze kleine aanpassingen ga ik zeker maken. Ik heb niet voor niets geknald de afgelopen maanden. Thanks Anouk!

  • Wat goed om te horen. Hele fijne vakantie. Geniet!
   Liefs, Anouk

 • Goede tips! Daar ben ik het volledig mee eens 🙂 Genieten, maar alles met mate.

 • Simoon

  Balans is zo belangrijk. Ik denk altijd wel en ook op vakantie. Je kunt je dan niet ineens vol gaan proppen met alles.

 • Manouk Sjouw

  Fijne tips Anouk!

 • Sandra Neeken

  Goed bezig! Inspiratie bron ben je 🙂 Xx

 • Geke Strijdsma

  Goede tips! Ik ga ze uitprinten en neem ze mee op vakantie.

 • STAY UP TO DATE