Tips: Zo houd je je vochtbalans op peil, ook in de winter

Zo houd je jouw vochtbalans op pijl
Wanneer je bewuster gaat leven en meer wil doen voor een goede gezondheid, is het niet alleen belangrijk om meer te gaan bewegen en te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen. Je zult ook meer gaan letten op wat en de hoeveelheid die je drinkt. Dat laatste wordt door de meeste van ons nog wel eens vergeten. En geef toe, je kunt wel gezonder eten en meer bewegen, maar als je tegelijkertijd liters cappuccino, frisdrank en vruchtensap naar binnen werkt, is dat eerste bijna zinloos. Waarom? Heel simpel: Je krijgt ongemerkt heel veel suikers en smaakversterkers binnen. Beter kun je dus kiezen voor water.

De stap om te kiezen voor water is vaak zo gemaakt. Vooral in de zomer drinkt een spaatje blauw lekker weg, maar hoe zit het in de koude periode van het jaar? Drinkt dat watertje dan nog steeds zo lekker weg? Wel, bij mij niet. Of in ieder geval, een jaar geleden nog niet. Inmiddels heb ik mijn weg gevonden en is het op peil houden van mijn vochtbalans ook in de winter een makkie. Daarom geef ik jou vandaag tips. Hoef jij het op peil houden van je vochtbalans in ieder geval niet te ervaren als een struikelblok 😉

1. Neem mee, neem mee 
Laat ik meteen met de allerbeste tip beginnen: Neem een flesje mee en vul dat onderweg met kraanwater. Dat maakt het niet alleen makkelijk om voldoende water te drinken, het scheelt je ook bergen geld aan de drankautomaat en het is beter voor het milieu. Driedubbelfun! Nog een tip: Kies voor een glazen of metalen flesje. Bij het hergebruiken van een plastic flesje kunnen giftige stoffen vrij komen, niet doen dus! En zo’n metalen flesje is trouwens ook ideaal voor het meenemen van een warme drank, zoals thee. Extra lekker als het koud is!

2. Een motiverend flesje 
Maak van jouw flesje een eye-catcher in jouw tas. Geef het een eigen etiket met inspirerende naam of verf hem in een opvallende kleur. Wedden dat jouw ogen meteen gericht zijn op dat opvallende flesje als je jouw tas openritst! Dit kun je trouwens ook gewoon doen als je thuis bent. Je koopt een opvallende beker of versiert een oude beker met teksten en kleurtjes.

3. The bigger the better
Hoe groter jouw beker is, hoe beter. Het is even wennen in het begin, maar voor je het weet drink je halve liters weg alsof het niets is. Zo’n grote beker hoeft helemaal niet prijzig te zijn trouwens. Bij de Xenos vind je genoeg knoeperts voor kleine prijsjes.

4. Is er ko… thee? 
Ben jij echte koffiedrinker? Vervang jouw koffie dan eens door een thee. Deze is ook heerlijk warm en bevat minder cafeïne dan een kop koffie. Word jij nu helemaal niet blij van koffie? Maak dan gebruik van de koffiedrinkers om je heen, zoals je collega’s, klasgenoten of vrienden. Iedere keer dat zij een kopje koffie nemen, drink jij een theetje en dan wel uit jouw knoepert van een beker natuurlijk! Geloof me, dat zijn zo 8 bekers op een dag.

5. Pak je telefoon erbij 
Geef toe. We zijn allemaal lichtelijk verslaafd aan het checken van Facebook, Instagram, Whatsapp, Mailbox en ga zo nog maar even door. Waarom dan niet ook even jouw vochtbalans bekijken? Via de app iWater houd je super gemakkelijk jouw vochtinname bij en kun je precies zien hoeveel water je nog moet drinken om op pijl te blijven. Easy as that!

6. Geef jouw (warme) water een smaakje 
Ik zeg altijd: Het moet leuk en lekker blijven. Drink daarom behalve kraanwater, ook eens water met een smaakje. Munt is immers net zo lekker in een koud glas water, als in gekookt water. Lekkere combinaties?
– Citroen en munt
– Frambozen en aardbeien
– Sinaasappelschijfjes
– Komkommer en limoen

7. Soepwarmertje
Maak het jezelf niet te moeilijk en eet eens een kop soep. Daar warm je niet alleen van op, maar daarmee krijg je ook in één keer een halve liter vocht binnen. Zo simpel kan het zijn!

 • Britte

  Goede tips!

 • Lenny Vink

  Zo herkenbaar dit!! Nu het weer winter wordt is het moeilijk om er aan te blijven denken. Deze tips ga ik onthouden 🙂

 • Sandra Neeken

  Ik herken mezelf precies in jouw verhaal. Heb er heel veel moeite mee nu.. vooral als ik onderweg ben of op de uni. Thuis zet ik wel een kop thee en dan gaat het best goed, maar op andere momenten vergeet ik het gewoon. Goed dat je dit deelt! Weet zeker dat er nog meer mensen zijn die zich hierin herkennen. Xx

 • Manon

  Ik ben ook echt geen water drinker in de winter. Handige tips!

 • STAY UP TO DATE