Tips: Zo straal jij van binnen en van buiten

straal van binnen en buiten
Als je het mij vraagt zit schoonheid zowel van binnen als van buiten. Je leest het goed, ook van buiten, want door goed voor jezelf te zorgen, creëer je een gezond lichaam dat zowel van binnen als van buiten straalt. En hey, wie wil er nu naast een gezond lichaam, geen stralende huid en sterke nagels en glanzend haar?

Nu zul je misschien denken, maar wat versta jij dan onder goed voor jezelf zorgen. Nou, dat vertel ik jullie aan de hand van een aantal tips.

Tip 1: Gun je lichaam eiwitrijke voeding
Je bent wat je eet. Een grapje dat vaak gemaakt wordt, maar dat stiekem heel dicht bij de waarheid ligt. Jouw uitstraling wordt namelijk grotendeels bepaald door wat je eet en drinkt.

Drie belangrijke onderdelen van jouw uitstraling zijn natuurlijk jouw haren, huid en nagels. Alle drie sterk afhankelijk van eiwitten (specifiek van het eiwit keratine). Zorg er daarom voor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, zodat je haren, huid en nagels niet tekort komen.

Goede eiwitten vind je onder andere in vette vis (makreel, zalm, paling, haring), kip, rauwe noten en peulvruchten. Natuurlijk ook in zuivel en ei, maar de voordelen van de hiervoor genoemde voedingsbronnen zijn stukken groter. Dit omdat je behalve eiwitten, ook een flinke dosis vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Heb je extra eiwitten nodig? Voor meer energie of omdat je intensief sport, dan is eiwit in poedervorm ideaal. In eiwitpoeders zitten namelijk aminozuren, die het lichaam nodig heeft om spieren te kunnen herstellen. Een gezonde en geheel plantaardige keuze is Sunwarrior eiwitpoeder. Dit eiwitpoeder is biologisch, bevat alle nodige aminozuren, is hypoallergeen, gluten-, soja- en zuivelvrij.

Tip 2: Kies voor echte en eerlijke voeding
Verminder geraffineerde suikers, verzadigde vetten en stimulerende middelen zoals alcohol, cafeïne en tabak voor een gezondere uitstraling. Kies bijvoorbeeld in plaats van dat frietje speciaal van de frituur om de hoek, voor een biologisch zoete aardappelfrietje uit eigen oven. Geloof me, die smaakt nog veel lekkerder!

Tip 3: Drink genoeg water
Vrijwel alle processen in je lichaam zijn afhankelijk van water. Zonder water droogt je lichaam uit en kun je niet optimaal functioneren. Daarnaast is water ook belangrijk voor de groei, het herstel en de vernieuwing van haar, huid en nagels. Drink daarom dagelijks, verspreid over de dag, minimaal 1,5 tot 3 liter water. Maak het jezelf makkelijker door water af te wisselen met kruidenthee, fruitwater of kokoswater.

Persoonlijk raad ik je aan om voor kokoswater te kiezen. Dit vanwege de hydraterende werking en de mineralen en vitaminen die het van nature bevat. Let er wel op dat je geen concentraat koopt of een variant met toegevoegde suikers. Kies voor 100% natuurlijk kokoswater, verkrijgbaar in de meeste natuurwinkels.

Wil je het echt goed doen? Drink dan direct na het opstaan een halve liter water, om je lichaam op gang te brengen. Voeg eventueel het sap van een hele citroen toe. Dit heeft een zuiverende en verstevigende werking op de huid.

Tip 4: Op zoek naar zink en ijzer
Twee woorden: Rauwe cacao. In rauwe cacao vind je zink en ijzer. Deze zijn beide verantwoordelijk voor de productie van het eiwit keratine, wat een belangrijkste bouwstof is voor je haren, huid en nagels. Zorg er daarom voor dat je voldoende zink en ijzer tot je neemt. Neem dus gerust een extra chocolademilkshake van rauwe cacaopoeder.

Tip 5: Geniet van innerlijke rust
Met alleen een gezond lichaam ben je er natuurlijk nog niet. Je innerlijke welzijn is minstens zo belangrijk. Veel stress en een ongelukkig gevoel gaan niet samen met een gezond lichaam. Sterker nog: lichaam en geest staan in verbinding met elkaar. Een slechte lichamelijke gesteldheid betekent je slecht voelen en vice versa.

Hoe creëer je rust? Het antwoord is yoga. Met yoga creëer rust tussen lichaam en geest. Waar te beginnen? Neem een yoga matje of handdoek en rol deze uit op een plek waar je je prettig voelt. Op deze plek kun je starten met yoga-oefeningen. Tutorials hiervoor vind je o.a. DoYogaWithMe, YogaWithAdriene en YogaVidyaEnglish. Herhaal de sessie die voor jouw het meest ontspannend voelt en je zult merken dat je je al snel herboren voelt.

En last but not least: Vergeet vooral niet om iedere dag te genieten en zoveel mogelijk dingen te doen waar je blij van wordt. Als je je gelukkig voelt, straal je dat ook uit. Vind je ook niet? 

 • Nienke

  Mooi geschreven Anouk! Iedereen is mooi van binnen en van buiten. Goed voor jezelf zorgen wordt vaak onderschat en veel mensen proppen zich vol met fastfood, slapen met make-up en nemen weinig rust. Ik ben het helemaal met je eens dat goed voor jezelf zorgen niet alleen met producten kan, maar ook door goed te eten, voldoende te drinken en rust te pakken 🙂

 • Lenneke Grooijen

  Goed voor je lichaam zorgen vind ik ook heel erg belangrijk. Mooi oud worden willen we allemaal wel toch 😉

 • Kim

  Helemaal mee eens. Je gelukkig voelen in je lijf is net zo belangrijk als gezond zijn! Wat moeten zonder geluk?

 • Nicole

  Fijne tips! Ik werk iedere hard om een stapje dichterbij een gezond lichaam te komen en het voelt goed. Ik voel het niet alleen van binnen ik zie het ook aan de buitenkant. Mijn haar glanst meer en mijn huid heeft veel minder onzuiverheden. Ik vind het heerlijk en zou iedereen aanraden om bewuster te leven en beter voor zichzelf te zorgen door goede voeding te eten en genoeg te bewegen. xxx

 • Lynn Brouwer

  Heel mooi gezegd. Gelukkig zijn en je ook zo voelen is de basis voor een gelukkig leven.

 • Janine Veltman

  Mooie woorden. Je gelukkig voelen heeft zeker invloed op je uitstraling en wat is er nu belangrijker dan geluk (en gezondheid).

 • STAY UP TO DATE