Tips: Zo verander je jouw eetpatroon

aanrader recept hangop met kaki en geroosterde amandelen
De wil om jouw eetpatroon gezonder te maken is er, maar simpelweg de weg ontbreekt. Hoe ga je hier mee om en hoe kun je ervoor zorgen dat het wel lukt? Antwoorden op deze vragen lijken ver te zoeken, maar ze zijn dichterbij dan je denkt. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw gedragsverandering een succes wordt!

Neem de tijd
Het is belangrijk om te beseffen dat je jouw eetpatroon niet van de een op andere dag kunt veranderen. Die verandering is simpelweg onrealistisch en niet vol te houden. Begin bijvoorbeeld eerst met het mijden van ongezonde tussendoortjes of het drinken van suikerhoudende dranken, en neem vervolgens de volgende stap

Iedere stap telt
Laat je niet uit het veld slaan, als je een keer teveel grijpt naar ongezonde voedingsmiddelen. Het gaat tenslotte om het lange termijn doel: Jezelf gezonder voelen en gelukkiger zijn. Houd de stappen die je al gemaakt hebt in gedachten.

Vergeet calorieën tellen 
Ik begrijp dat het verleidelijk is om calorieën te tellen, maar dit kan ervoor zorgen dat je continu in calorieën gaat denken en daar wordt je alleen maar ongelukkiger van. Net als gezondheid, is ook geluk belangrijk en daarom ben ik helemaal voor het denken in portiegrootte, productsoort, variatie en versheid. Als je op deze manier een gezonder eet patroon benadert maak je, als je het mij vraagt, sneller gezondere keuzes. Zo leer je aanvoelen wat een gezonde maaltijd of snack is, en verandert de keuze voor iets gezonds in iets vanzelfsprekends. Zonder dat je allerlei onderdelen van je maaltijd moet afwegen, om die calorieën maar onder controle te houden.

Neem jouw eetpatroon onder de loep
Wanneer je jouwe eetpatroon gezonder wil maken, is het van belang dat je verder kijkt dan alleen het eten op je bord. Wil je jouw huidige patroon veranderen, is het ook van belang dat je op de hoogte bent van jouw huidige gewoontes. Let op: Je bent je hiervan niet altijd bewust. Daarom is het belangrijk om jezelf kritisch onder de loep te nemen. Zo nam ik vaak onbewust een hand snoepjes omdat ik me verveelde of omdat ik in de auto zat. Gewoon omdat ik dat ik altijd al deed.

Luister naar je lichaam 
Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd tijdens mijn weg naar gezonder leven is dat je moet luisteren naar je lichaam. Het is belangrijk om te kunnen herkennen wanneer je honger hebt, zodat je hier ook bewust naar kunt luisteren. Neem de wafelkraam als voorbeeld. Je hebt net geluncht, loop langs een wafelkraam en krijgt spontaan trek. Je luister nu niet naar je lichaam, maar naar de geuren in je omgeving. Je hebt immers net geluncht. Probeer deze verschillende signalen van elkaar te onderscheiden, en je zult zien dat je minder snel grijpt naar ongewenste snacks.

Weet wat jou motiveert 
Een goede motivatie is een sleutel tot succes. Probeer je daarom bewust te zijn van de voordelen van het veranderen van jouw eetpatroon en houd deze in gedachten.

Eet met aandacht
Bewust eten zorgt ervoor dat je weet wat je eet, waardoor je daarna sneller een verzadigd gevoel zal krijgen. Wanneer je eet voor de televisie of terwijl je je telefoon of tablet bedient, ben je niet bewust bezig met je eten. Je eet met gebrek aan aandacht. Wat ervoor zorgt dat je snel meer eet dan je nodig hebt, maar ook dat je vervolgens sneller trek krijgt, omdat je psychologisch gezien niet ervaart dat je voeding tot je neemt. Eet daarom met aandacht!

 • Manouk Sjouw

  Ohh ik wil altijd zoveel in een keer. Vind het heel moeilijk om dat van me af te zetten.

 • Valerie Maas

  Dit is zooo herkenbaar!!

 • Manon

  Goede tips.

 • Lynn

  Ik ben na de zomer begonnen en ik ken eigenlijk alles wat jij zegt. Je wil zoveel maar dat gaat gewoon niet. Fijne tips 🙂

 • Janine Veltman

  Ik heb een tijd lang ook calorieën geteld en het is precies wat jij schrijft. Je denkt alleen nog maar in calorieën en dat is echt niet fijn als je een keer wat minder gezonds eet.. Ik probeer het nu ook echt te minderen.

 • STAY UP TO DATE