Food trend: IIFYM, If It Fits Your Macros

m&m's iifym trend-001
De oplettende kijkers onder ons, is het vast al opgevallen: de hype rondom IIFYM, ook wel bekend als If It Fits My Macro’s. Dit trendy food principe is eigenlijk heel simpel: Strakker worden en tegelijkertijd eten wat je maar wil, mits je je macro’s aanhoudt. Dat klinkt natuurlijk heel verleidelijk, maar er is een reden waarom ik niet de hele dag door m&m’s naar binnenwerk en niet meedoe aan de IIFYM hype.

Kilocalorieën en macro’s
Ga je volgens het IIFYM principe eten, dan kun je eten wat je maar wil, maar zul je van te voren wel moeten berekenen hoeveel kilocalorieën je in kunt nemen. Dit doe je door te berekenen hoeveel energie jouw lichaam verbruikt in rust (BMR) en door te berekenen hoeveel energie je daadwerkelijk nodig hebt (op basis van je lichamelijke activiteiten). Deze berekeningen kun je heel makkelijk maken, met behulp van een calculator. Ook wanneer je niet op gewicht wil blijven, maar een paar kilo’s wil afvallen of aankomen kun je dit in de calculator aangeven. Op basis van al die gegevens wordt er bepaald hoeveel kilocalorieën je per dag in kunt nemen. Vervolgens kun je de kilocalorieën onderverdelen in macro’s (eiwitten, vetten en koolhydraten), ook dit kan met behulp van een berekening.

Ook wanneer je niet volgens het IIFYM principe leeft, is het belangrijk om de juiste verhoudingen van marco’s binnen te krijgen. Dit omdat de verhoudingen voor ieder persoon anders kunnen zijn. Personen met een normaal beweegpatroon hebben bijvoorbeeld meer koolhydraten nodig dan sporters, die weer meer eiwitten nodig hebben. Het is dus best slim om de verhoudingen van jouw voedingsinname bij te houden, om zo je lichaam goed te kunnen ondersteunen.

Eten wat je maar wil
Nadat je berekend hebt, hoeveel kilocalorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten je per dag nodig hebt, kun je jouw voeding daarop aanpassen. Het IIFYM principe is, zoals ik net al zei, heel simpel. Je kunt eten wat je maar wil, je hoeft er alleen maar voor de zorgen dat je aan het einde van de dag de benodigde hoeveelheden hebt binnengekregen (kcal / macro’s). Of je dit nu doet door met een frisse groene smoothie en quinoa salade met noten of met een zak m&m’s en doos bastogne koeken, dat maakt volgens het IIFYM principe niet uit.

Eet je jezelf gezond 
Op het moment dat je iedere dag een zak m&m’s naar binnen werkt, moet je je wel realiseren dat je veel verzadigde vetten binnenkrijgt en dat deze niet goed zijn voor je gezondheid. Ondanks dat je met dit voedingspatroon misschien bepaalde fysieke doelen behaald (zoals afvallen en aankomen), kan het ook negatieve gezondheidseffecten veroorzaken zoals vitaminen- en mineralentekorten.

Het is immers niet zo voor niets ontzettend belangrijk om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen. Nu kan ik niet gaan ontkennen, dat ik niet blij wordt van een zak m&m’s of extra groot Italiaans ijsje, maar om dit nu iedere dag te eten? Nee, die tijd heb ik gehad. Ik zorg er liever voor dat ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg en mezelf gezond eet. Mijn antwoord op de IIFYM hype is dan ook: snoepen mag, maar verlies je gezondheid niet uit het oog. Wanneer je kiest voor een gevarieerd voedingspatroon, afgestemd op jouw lichamelijke activiteiten, kun je ook gewoon m&m’s blijven eten en zorg je tegelijkertijd goed voor je eigen gezondheid.

Wat vind jij van het IFFYM principe? Ben jij een voorstander of juist niet?

Beeld: Howsweeteats

 • Femke

  Helemaal mee eens! Gevarieerde voeding is veel beter als afvallen met troep.

 • Lisa Gerwen

  Klinkt toch best verleidelijk.. Ik kende iifym wel maar wist niet wat het precies betekende.

 • Janneke Aarts

  Ik heb het een tijdje geprobeerd en ik moet toegeven dat het wel echt werkt. Ik ben vier kilo kwijt geraakt en at alles waar ik op dat moment maar zin in had. Ik merkte wel dat mijn huid slechter werd en ik last kreeg van mijn darmen. Nu dus weer back to healthy 😉

 • Simoon

  Gevarieerd eten is inderdaad veel beter!

 • Lenneke Grooijen

  Ik vind dit de domste trend ever. Als je dan gaat om af te vallen, heb dan geduld dat is veel beter voor je lijf.

 • STAY UP TO DATE