Food trend: Low-carb

low-carb dieet trend
Tegenwoordig hoor en zie je het steeds vaker, mensen die koolhydraatarm of ‘low-carb’ eten. Het is als het ware een trend geworden. Heel leuk natuurlijk, zo’n trend, maar het zorgt tegelijkertijd ook voor veel onrust. Ik merk het ook om me heen. Vriendinnen of klasgenoten die willen afvallen en het liefst geen koolhydraatje meer binnenkrijgen. Ze zien koolhydraten als de vijand, maar geloof me dat zijn ze absoluut NIET.

Jep, je leest het goed. Koolhydraten zijn niet jouw vijand! Je kunt ze gewoon blijven eten, dus ook wanneer je een paar kilo’s kwijt wil raken. Nu zul je vast denken ‘maar hoe kan het dan, dat een low-carb dieet zorgt voor snelle gewichtsafname?’. Nou, dat zit zo. Wanneer je een kleine hoeveelheid koolhydraten tot je neemt, verlies je meer vocht. Dat vocht verlies je, omdat de hoeveelheid spierglycogeen verlaagd wordt en laat die nou voornamelijk uit vocht bestaan. Het vochtverlies verklaart dus waarom je bij een low-carb dieet zoveel en vooral zo snel kilo’s kwijt raakt.

Low-carb werkt niet 
Wanneer je een low-carb dieet volgt mag je geen aardappelen, pasta, brood of zelf geen tot weinig fruit eten. Wanneer je al deze producten niet meer tot je neemt, leer je jezelf eigenlijk een verkeerd voedingspatroon aan. Waarom ik het een verkeerd voedingspatroon noem? Simpelweg omdat je lichaam koolhydraten nodig heeft. Zonder koolhydraten heb je geen of weinig energie en vertraagt je stofwisseling. Vooral voor je hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. De hersenen kunnen zelfs niet zonder.

Vind balans 
Nederlanders eten over het algemeen veel brood, pasta, rijst, peulvruchten en niet te vergeten koek en snoep. Allemaal koolhydraatrijke producten. Dit zorgt ervoor dat wij Nederlanders, vaak te weinig eiwitten en de verkeerde vetten binnenkrijgen. Wanneer je gezonder wil gaan leven, is het dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Wat zou je kunnen doen?

– Vervang die eeuwige boterham eens voor een bakje kwark of een omelet met groenten of spek.
– Neem eens een stuk groente als tussendoortje in plaats van die appel of banaan.
– Probeer ook koek en snoep te minderen of te vervangen voor een stuk groente. Dippen in een sausje mag en is nog lekker ook!
– Lunch eens met een salade, ook dat kan erg lekker zijn.
– Verminder frisdrank en sapjes. Deze bevatten heel veel suikers en suikers zijn ook koolhydraten.
– Verklein de porties pasta, rijst of aardappelen.
– Vervang aardappelen eens voor zoete aardappelen.
– Kies voor volkoren- en speltproducten, deze bevatten meer voedingsvezels en zorgen voor een voldaan gevoel en een optimale spijsvertering.
– Eet een handje noten of bessen bij de thee in plaats van een koekje.

Lukt het je maar niet om vet te verliezen? Tel dan eens je macro’s (koolhydraten, eiwitten en vetten) en kijk naar je calorie-inname. Dit kan heel gemakkelijk met bijvoorbeeld MyFitnessPal.

Doe waar jij je goed bij voelt
Word jij gelukkig van het low-carb voedingspatroon? Blijf dit dan ook gewoon doen! Eet jij geen vlees of vis en maakt dit jou blij? Verander dan niet. Blijf jij op gewicht door veganistisch te eten? Geef dit dan niet op. Wat ik eigenlijk bedoel is, dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt en wat voor hem of haar het beste werkt. Dat is immers het allerbelangrijkst! Jijzelf weet het beste wat goed voor je is.

Hoe kijk jij aan tegen low-carb eten? Hoe vind jij jouw balans? En waar word jij nou echt gelukkig van?

 • Renee

  Ik doe niet aan dieeten maar probeer mijn levensstijl langzaamaan te verbeteren. Ik gebruik ook My Fitness Pal om alles bij te houden, super fijn. Alleen cheat days vul
  ik liever niet in hahaha ?

 • Gisele Liougita

  Interessant om te lezen. Een vriendin van me heeft dat ook een tijdje gedaan maar die werd er ook lusteloos en moe van dus ik geloof meteen dat het niet de juiste manier is om gezonder te leven o af te vallen. Fijne tips en inderdaad iedereen moet doen waar die zich goed bij voelt. Goed dat je dat zegt!! Respecteer elkaar 🙂

 • Lonneke

  Ik vind de balans door gevarieerd te eten. Voornamelijk dat.

  Low carb eten vind ik ongezond, je mist belangrijke voedingsstoffen als ke koolhydraten gaat bannen uit je voedingspatroon denk ik. Mijn voorkeur gaat naar gevarieerd eten met veel groenten en fruit.

 • Lenneke Grooijen

  Knap dat je dit zo bespreekbaar maakt. Ik ben het er mee eens dat iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt, maar het moet duidelijk zijn dat ieder menselijk lichaam eiwitten, vetten en ook zeker koolhydraten nodig heeft om te kunnen functioneren. Ik ben voor een goede balans in eiwit, vet en koolhydraten 🙂

 • Goed dat je hieraan een blogpost gewijd hebt!
  Ik ben ook van mening dat low-carb niet de manier is om af te vallen. Een gezonde voeding, met genoeg koolhydraten, eiwitten en vetten, is het gezondst. Helaas zijn de campagnes en beloofde resultaten van zulke dieten te erg aanwezig en hebben veel mensen niet door dat sommige diëten meer ‘schade’ brengen dan goed doen.

 • Sandra Neeken

  Ik ben ook geen voorstander van lowcarb eten. Het is toch algemeen bekend dat je ook koolhydraten nodig hebt om gezond te blijven? Ik denk dat je beter langzamer en gezond kunt afvallen als zo’n drastisch lowcarb dieet. Goed dat je dit deelt!

 • Loes van der Meer

  Oh dit moet mijn zus lezen, zij is nu bezig met een koolhydraatarm dieet. Ik ben ook geen voorstander maar krijg het haar niet uit haar hoofd gepraat. Ze wil snel afvallen dus daarom kiest ze voor koolhydraatarm. Hopelijk helpt het lezen van de blog haar!

 • Ik was voorheen streng low carb bezig. Nu vermijd ik bad carbs en eet wel de gezonde carbs zoals zoete aardappel en havermout bijvoorbeeld. Voor mij werkt het ik voel mij er prettig bij.

 • Rosemarijn

  Ik heb voorheen een koolhydraatarm dieet gevolgd. Het werkte heel goed.. de kilo’s vlogen eraf maar ik voelde me moe en futloos. Ik had geen energie meer. Inmiddels zit ik op mijn streefgewicht maar niet dankzij het koolhydraatarm eten maar gewoon door een gezond voedingspatroon met een balans. Het is zo belangrijk om balans te vinden voor jezelf. Als je jouw weg hebt gevonden dan gaat alles vanzelf.. Ik ben voel gelukkiger en fitter dan ooit te voren.

 • STAY UP TO DATE