Work-out: Het ontwikkelen van een vaste routine

het ontwikkelen van een vaste routine sporten work-out gewoonte-001
De laatste weken krijg ik steeds meer mail-vragen over het vasthouden van een sportgewoonte. Hoe ik mijn gezonde gewoonte volhoud? Heel simpel. Het is een kwestie van routinematiggedrag. Voor mij is het de normaalste zaak van de wereld dat ik vier à vijf keer per week train. Het voelt niet meer als een verplichting. Het is gewoon een onderdeel van mijn dagelijks leven geworden. Dat klinkt natuurlijk allemaal appeltje eitje, maar ik weet dat dit niet altijd het geval is. Daarom geef ik vandaag tips, die je kunnen helpen bij de ontwikkeling van een vaste work-out routine.

1. Geef jezelf de tijd
Vijf keer per week die-hard trainen, nadat je maanden of misschien wel jaren niets aan beweging gedaan hebt. Tsja, dat is nogal een drastische verandering. Geloof me in één keer je bewegingsstijl omgooien, dat gaat niet lukken. Het is mij ook niet van de een op andere dag gelukt. Het heeft tijd nodig. Mijn tip is dan ook: Geef jezelf de tijd, begin met kleine aanpassingen en focus op het vormen van een gewoonte. Gaat dat goed? Begin dan met het maken van volgende stappen, enzovoorts.

2. Trainen: een belangrijke afspraak met jezelf 
Zie trainen als een belangrijke afspraak met jezelf. Een afspraak die je niet kunt afzeggen, waardoor je jezelf wel moet dwingen om te gaan trainen. Dit heeft mij de afgelopen jaren geholpen en eigenlijk werkt dit nog steeds. Ik vind het uitvoeren van een training net zo belangrijk als verschijnen op mijn werk. Het staat in mijn agenda en ik doe het gewoon. Geloof me, als je er eenmaal op weg bent, gaat de rest vanzelf.

3. Maak het makkelijk en leuk
Zo’n afspraak met jezelf moet je natuurlijk wel leuk maken. Dus, ben jij geen ochtendmens? Maak het jezelf dan niet te moeilijk en stap vooral niet ’s morgens uit je bed, maar ga gewoon lekker in de avond trainen. Zo maak je het jezelf makkelijk en wordt het ook meteen een stuk leuker.

4. Plan je trainingsmomenten
Of je nu een drukke agenda hebt of niet, trainen op vaste momenten helpt. Het zorgt voor routine en maakt van trainen een gewoonte, waardoor het ‘gaan’ niet meer voelt als een hele opgave. Zoals ik al zei: Zie het als een belangrijke afspraak met jezelf en plan vooruit.

5. Doorbreek de gewoonte niet
De trainingsmomenten die je in jouw agenda hebt gezet, die staan vast. Dat moet je gewoon afspreken met jezelf. Naar mate de tijd vordert, zul je zien dat dit een hele goede techniek is om jezelf te motiveren. Hoe langer jij de afspraken met jezelf nakomt, des te gemotiveerder jij raakt.

6. Houd jouw vooruitgang bij
Met voortgang bedoel ik niet het getal op de weegschaal, want dat is immers maar een getal. Het gaat er om hoe jij je voelt. Je kunt je beter focussen op de voortgang van jouw trainingsprestaties, in plaats van dat nummertje op de weegschaal. Hoeveel km kun jij al rennen zonder te stoppen? Hoe vaak kun jij je opdrukken? Hoeveel kilo kun jij squaten? Door te focussen op vooruitgang, blijf je langer gemotiveerd en ben je minder snel geneigd de handdoek in de ring gooien.

7. Focus op jezelf
Focus op jezelf, niet op anderen. Vergelijk jezelf dan ook niet constant met anderen. Dit kost niet alleen te veel energie, maar zorgt ook voor frustratie. Steek energie en aandacht in jezelf. Focus op jouw verandering, op jij die iedere dag sterker en fitter wordt. Bepaal zelf wat voor jou werkt. Wat voor anderen werkt, hoeft voor jou niet te werken. Probeer trots te zijn op jezelf, wat je hebt bereikt en wat je nog wil bereiken.

 • Linda

  Leuk dat je zo persoonlijk schrijft! Ik ga het proberen 😏

 • Lotte

  Goede tips Anouk!

 • Lindsey

  Respect voor jou motivatie! Super fijn dat je dit deelt 🙂

 • Lenneke Grooijen

  Fijne lijst 🙂

 • Geke Horst

  Ik vind het nog steeds moeilijk om door te blijven zetten. Ik kan zo een maand super gemotiveerd gaan sporten en dan is het de andere maand helemaal niks. Dat idee van een belangrijke afspraak lijkt me super slim! Dat ga ik zeker proberen. Je bent een motivator!

 • STAY UP TO DATE