Work-out: Rust is belangrijker dan je denkt

sport work-out spierherstel stretchen slapen spiergroepen tips sneller herstel nike workoutfit outfit
Naast een optimaal trainingsschema en voedingsschema, afgestemd op jouw doelen, is het belangrijk om rust te nemen. Rust wordt vaak onderschat en is dan ook belangrijker dan je misschien denkt. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam de tijd heeft om zichzelf te herstellen en voor te bereiden op de volgende training.

Wanneer je rust neemt, worden spiervezels herstelt en versterkt. Dit zorgt ervoor dat je gewapend bent tegen een volgende belasting. Het is van belang dat je rustmomenten serieus neemt, want wanneer je je spieren te vroeg belast, kun je te maken krijgen met overbelasting. Het te serieus nemen van deze rustmomenten kan ook tegen je werken. Wanneer je te lang rust, kan ook dit de voortgang beperken.

Nu zul je denken, hoe lang moet ik dan rust nemen? Hier heb ik helaas geen concreet antwoord op. Er is namelijk geen standaard rust periode. Dit omdat iedere training anders is. Het is vooral een kwestie van goed luisteren naar je lichaam en doen wat goed voelt.

Nu kan het deze meeste van ons natuurlijk niet snel genoeg gaan, want wat is er nu fijner dan een runners high of dat voldane gevoel na een stevige krachttraining? I feel you! Daarom geef ik een aantal tips die het herstel na een training kunnen versnellen.

1. Nachtrust – Voldoende slaap heeft een grote invloed op sportprestaties. Wist je dat er tijdens je slaap natuurlijk hormonen vrij komen die de reparatie en versterking van spieren bevorderen? Zorg dus voor minimaal 8 uur slaap.

2. Eiwitten – Na een training is het belangrijk om -het liefst binnen een half uur- een goede portie eiwitten te eten. Dit kan door een simpele rijstwafel met gekookt eitje, maar ook door een eiwitreep of pannenkoek. Eiwit kan namelijk bijdragen aan het sterker maken en herstellen van spiervezels.

3. Drink – Deze had je waarschijnlijk wel verwacht. Tijdens een training verlies je vocht en het van belang dat je dit verloren vocht zo snel mogelijk aanvult. Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na de training. Ook dit bevordert het herstel van het lichaam na een training.

4. Warming up en cooling down – Tijdens een warming-up wordt de bloedsomloop gestimuleerd en daardoor zijn je spieren goed doorbloed en minder kwetsbaar. Je bereidt je spieren als het ware voor op de inspanning die komen gaat, wat indirect kan zorgen voor sneller herstel. Vergeet ook de cooling down niet. Tot rust komen is immers net zo belangrijk als opstarten.

5. Stretchen – Door (na de cooling down) stretchoefeningen te doen, maak je je lichaam leniger, zorg je ervoor dat je lichaam sneller herstelt en dat je de volgende dag niet als een pinguïn hoeft te waggelen.

6. Trainen in spiergroepen – Probeer trainingen op elkaar af te stemmen. Staan vandaag jouw triceps en biceps in het middelpunt, probeer deze morgen dan wat minder of vrijwel niet te belasten en besteed bijvoorbeeld aandacht aan billen en benen. Dit zorgt ervoor dat de andere spiergroep optimaal kan herstellen.

Outfit credits: Nike 

 • Lenneke Grooijen

  Fijn dat je dit deelt Anouk! -X-

 • Senne

  De laatste tijd slaap ik slecht en merk ik dat mijn prestatie minder goed word. Ik had die link nog niet gelegd.

 • Jolanda

  Ik doe nooit aan warming up of cooling down 🙈

 • Manouk Sjouw

  Handige tips!!

 • Heel leerzaam Anouk. Fijn dat je dit deelt.

 • Sandra Neeken

  Fijn Anouk! Hier kan ik wat mee 🙂

 • Janine Veltman

  Ik probeer twee dagen te trainen en daarna minimaal 1 dag rust te nemen. Dit werkt voor mij goed.

 • STAY UP TO DATE