Work-out: Trainen zonder resultaat, hoe kan dat?

trainen zonder resultaat hoe kan dat
Je bent geregeld in de sportschool te vinden of loopt trouw een rondje hard. Laten we het zo stellen: Je bent gemotiveerd en geeft alles tijdens een training. Logischerwijs zul je verwachten dat dit resultaat oplevert, of toch niet? Train je kei hard en levert het niet op wat je wil. Frustrerend!

Wat te doen? Neem jouw dagelijks leven eens onder de loep, want er zijn genoeg mogelijke oorzaken waardoor je gewenste resultaat uitblijft.

Combinatie trainingen
Het is belangrijk dat jouw training voldoende diversiteit bevat. Wanneer je keer op keer dezelfde training doet, zal resultaat uitblijven. Dit omdat je spieren dan niet meer geprikkeld worden. Zorg daarom voor diversiteit in je trainingsschema. Probeer zowel conditie-, kracht- als flexibiliteitstraining toe te voegen aan jouw training en breng variatie aan in snelheid, herhalingen en rust tussen sets. Zo zorg je voor voldoende afwisseling, uitdaging en voorkom je een sleur.

Stress
Jup, ook stress kan invloed hebben op jouw trainingsresultaten. Je bent je er misschien niet helemaal bewust van, maar stress zit in een klein hoekje. Ik bedoel, ga eens na: Wat moet je allemaal van jezelf en wat is realistisch? Vaak willen we in alles voldoen en blijkt dit in de praktijk toch minder gemakkelijker dan gedacht. Dit kan onbewust leiden tot een hoop stress. En dat willen we natuurlijk voorkomen, want stress kan vervelende bijwerkingen hebben zoals slaapproblemen, energieloosheid, gewichtstoename en spierafbraak. Probeer daarom de gedachte dat je in alles moet voldoen los te laten en kies -hoe egoïstisch het ook mag klinken- vaker voor jezelf.

Rust
Zoals ik afgelopen week al een benadrukte ‘rust is belangrijker dan je denkt‘. Wanneer je regelmatig rust neemt heeft jouw lichaam tijd om zichzelf te herstellen en versterken. Dit zorgt ervoor dat je gewapend bent tegen een volgende training. Het is van belang dat je rustmomenten serieus neemt, want wanneer je je spieren te vroeg belast, kun je te maken krijgen met overbelasting of zelfs spierafbraak. Dat is natuurlijk het laatste dat je wil! Luister daarom goed naar je lichaam en doe wat goed voelt. Onthoud: Spieren groeien in rust, een dagje rust nemen draagt dus alleen maar bij aan resultaat.

Voeding
Je kunt kei hard trainen, maar wanneer je niet bewust met je voeding bezig bent, ga jij je resultaat niet behalen. Het klinkt misschien hard, maar ze zeggen niet voor niets ‘abs are made in the kitchen’. Het resultaat dat je bereikt is afhankelijk van jouw voedingsinname. Wanneer je meer voedingsstoffen binnenkrijgt dan je eigenlijk nodig hebt, of niet de juiste voedingsstoffen, dan zal resultaat ook uitblijven. Daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw energiebehoefte. Dit kan heel gemakkelijk via deze formules.

Outfit credits: Hunkemöller 

 • Britte

  Herkenbaar!

 • Linda

  Ik herken mezelf heel erg in dat stress stukje. Heel veel willen terwijl het eigenlijk niet allemaal tegelijkertijd kan.

  • Ik begrijp hoe je je voelt. Probeer te focussen op jezelf en op wat jij écht belangrijk vind. Doe wat goed voelt en blijf naar je lichaam luisteren. Liefs, Anouk

 • Janine Veltman

  Ik ben steeds bewuster met mijn voeding bezig en ik merk echt verschil. Dus voor iedereen die het nog niet doet.. gewoon doen 🙂

 • Ruud

  Goed artikel Anouk!

 • Sandra Neeken

  Dit helpt! Dankjewel Anouk!

 • STAY UP TO DATE