Work-out: Voorbereid op wintersport


Volgende week is het weer zo ver: Skiën, boarden, warme choco’s en kaiserschmarrn. Yes, ik heb er zin in en ben al bezig met de nodige voorbereidingen. Mijn ski’s en board liggen bij de onderhoud-service, de kleding ligt klaar om ingepakt te worden en natuurlijk ben ik al een aantal weken bezig met het voorbereiden van mijn spieren.

Geloof het of niet, maar ook voor mij is het belangrijk om mijn spieren voor te bereiden om een wintersportvakantie. Ik mag dan wel wekelijks meerdere keren trainen, maar toch is de spierbelasting tijdens zo’n wintersport net even iets anders. En hoe fijn is het om met minder spierkrampen in bed te belanden na een lange dag op de piste? Heul fijn! Daarom raad ik iedereen aan het volgende te doen:

Cardio
Mocht je nog geen cardio doen, dan is dit een hele belangrijke. Het draagt namelijk bij aan een goed uithoudingsvermogen, reactievermogen, spiergeheugen, spierflexibiliteit, evenwichtsgevoel, lenigheid en spierreflexen. Allemaal aspecten die je ten goede komen tijdens het boarden of skiën.

Specifiek trainen
Om spierpijn en blessures te voorkomen is het belangrijk om specifieke spiergroepen voor te bereiden op hevige inspanningen. Daarom is het slim om die spiergroepen specifiek te trainen en daarvoor kun je de volgende oefeningen doen: kniebuigingen, hielen draaien, traplopen, tenen optrekken en meer.

Uiteraard is het ook belangrijk om te sporten met het juiste materiaal. Dat betekent dat het net zo belangrijk is om kwalitatief materiaal aan te schaffen, als het materiaal goed te onderhouden. Zo kan ik iedereen wel Atomic of Burton materiaal aanraden, maar wanneer dit niet goed onderhouden wordt, zullen ook de prestaties van een merk als Atomic of Burton achteruit gaan. Dat onderhouden kan trouwens gewoon op de pistes of thuis bij jouw plaatselijke Intersport winkel. Fijne wintersport allemaal!

 • Britt

  Goede tips! Ik heb al en altijd spierpijn na een dag skiën..

 • Sandra Neeken

  Welk type ski heb jij? Daar ben ik wel benieuwd na.. Fijne tips trouwens ook, vooral die krachtoefeningen, die ga ik zeker eens doen.

  • Hi Sandra! Ik doe al aan wintersport sinds mijn vijfde jaar, dus ik heb gevorderde race ski’s van het merk Atomic. Deze zijn net wat stijver en meer getailleerd, waardoor ze meer wendbaar zijn. Als je ook ervaren bent, dan raad ik dit soort type ski’s zeker aan. Het model dat ik heb heet Cloud 9 :). Als je meer vragen hebt mag je me ook mailen hoor, of even een berichtje sturen op Facebook of Instagram als je dat makkelijker vindt. Liefs, Anouk

 • Linda

  Oh ik heb er ook zin in! Zaterdag gaan we weer naar Oostenrijk.

 • STAY UP TO DATE